« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
HOMEINIJEVA OSTAVŠTINA

Iran slavi 30. godišnjicu revolucije

Iran u utorak obilježava 30. obljetnicu Islamske revolucije iz 1979. godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

Teheran

,

obljetnica

,

ajatolah Homeini

,

iranska revolucija

,

Islamska Republika

Uz okupljanje više desetaka tisuća ljudi u gradovima diljem zemlje.

Prema snimkama državne televizije, sudionici proslave nosili su transparente s natpisom "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu", a u rukama djece mogli su se vidjeti zeleni transparenti na kojima je pisalo "Hamnei, ja sam tvoj učenik", smjerajući na vrhovnog iranskog vođu, ajatolaha Alija Hamneija.

U Teheranu je postavljena replika rakete u prirodnoj veličini kakva je nedavno poslana u svemir kako bi postavila satelit u Zemljinu putanju. Na jednom natpisu se moglo pročitati: "Ovo je znanstveni i tehnološki napredak".

Isticao se i veći broj natpisa: "30 godina slobode, 30 godina ponosa".

Iran danas smatra da je predvodnik zemalja koje se protive imperijalizmu i nepravednu poretku u koji ga, kako tvrdi, guraju velesile u UN-ovu Vijeću sigurnosti."Nakon 30 godina, jako sam ponosan. Mladi su u boljem položaju nego prije. Zemlja je jako napredovala i mi idemo za idealima imama Homeinija", rekao je Husein Gudarzi, 65-godišnji umirovljenik.

Prijestolnica Teheran je ukrašena iranskim zastavama otkako je počela proslava obilježavanja povratka ajatolaha Ruhollaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike, iz progonstva 1. veljače 1979.

Dana 10. veljače obilježava se obljetnica početka opće pobune koja se završila pobjedom revolucije pošto je vojska proglasila svoju neutralnost.

Islamska Republika, proglašena 1. travnja 1979., donijela je ustav na referendumu 12. prosinca iste godine. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 13:54:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh