« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
GOSPODARSKI RAT

Iran otpisuje dolar i naftu veže uz euro

Mjeru zaštite od slabog američkog gospodarstva i valute početkom rujna donio je predsjednik Ahmadinedžad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

dolar

,

nafta

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

euro

U postupku izračuna vrijednosti naftnog stabilizacijskog fonda zemlje, Iran je američki dolar zamijenio eurom, objavili su u ponedjeljak iranski mediji. Odluku o tome početkom rujna donio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad temeljem preporuke upravnog odbora toga fonda, prenosi tamošnji poslovni dnevnik Poul.

Državni radio objavio je kako je takva odluka donesena jer se vlada želi zaštititi od slabosti američkog gospodarstva i slabog dolara. Iranska središnja banka koju su novinari telefonski kontaktirali odbila je komentirati medijska izvješća.

Navedeni fond koji čini dio iranskih deviznih rezervi fond je za hitne situacije u kojem država rezervira sredstva kako bi ublažila utjecaj fluktuacija cijena nafte na svjetskom tržištu na iransko gospodarstvo. Tim sredstvima također pomaže državnom i privatnom sektoru da podmire potrebe za čvrstom valutom.

O iznosima rezerviranog novca u naftnom stabilizacijskom fondu kao i o visini cjelokupnih deviznih rezervi iranska vlada javnost ne izvješćuje redovito. U prosincu lani Ahmadinedžad je izjavio kako vrijednost toga fonda premašuje 23 milijarde dolara a državna televizija tada je objavila da navedene rezerve dosežu 80 milijardi dolara.

Odluka o zamjeni američke valute jedinstvenom europskom valutom u postupku izračuna vrijednosti toga stabilizacijskog fonda najnoviji je u nizu pokušaja Irana, neprijateljski raspoloženog spram SAD-a, da smanji ulogu dolara u tom bliskoistočnom gospodarstvu.

Iran se zalagao i da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) kod izračuna cijena nafte na međunarodnom tržištu pređe s dolara na euro. Takva inicijativa dosad nije dobila značajniju podršku.

Iranska središnja banka objavila je da u sklopu diversifikacije svojih rezervi smanjuje njihov udio u dolarima, no nije željela iznositi pojedinosti toga postupka. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 17:05:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh