« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
STVARNE PROMJENE

Iran odbacuje Obaminu ponudu

Ajatolah Hamnei ponovio je da Iran očekuje stvarne promjene, a ne samo izjave.

Ajatolah Ali Hamnei
Ajatolah Ali Hamnei (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Iran

,

Ali Hamnei

,

promjene u politici

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u subotu je odbacio ponudu američkoga predsjednika Baracka Obame da otvaranju nove ere u odnosima SAD-a i Irana, sve dok se službeni Teheran ne uvjeri u stvarne promjene u američkoj politici.

"(Ta poruka) neće ni prevariti ni zastrašiti Iran. Promjene o kojima SAD govori moraju biti stvarne, a ne samo na riječima", rekao je Hamnei.

"Novi američki predsjednik šalje nam čestitku za perzijsku Novu godinu, a istovremeno nas ponovno optužuje da podupiremo terorizam i da želimo proizvesti nuklearno oružje", rekao je vrhovni vođa u govoru koji je prenosila televizija iz grada Mašada na sjeveroistoku Irana.

"Nećemo prihvatiti nikakvu ponudu za pregovore koji idu uz silu... Vidjet ćemo hoćete li se vi (predsjedničke Obama) doista promijeniti, pa ćemo se i mi promijeniti. Ali treba promijeniti cilj, a ne samo taktiku", rekao je Hamnei.

Hamnei u skladu s iranskim ustavom, ima zadnju riječ u vezi sa svim važnim pitanjima u državi.

I Rusi zahtjevaju "poštovanje" u pregovorima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da ne postoje "nikakvi dokazi da je Iran odlučio proizvoditi nuklearno oružje" i pozvao je da se s Teheranom "pregovara" uz "poštovanje".

"Nema nikakva dokaza da je Iran odlučio proizvesti atomsko oružje", rekao je Lavrov tijekom rasprave u Bruxellesu.

Sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) bude u Iranu, "kamere će izravno bilježiti manipulacije iranskim centrifugama" kako bi se s proizvodnje niskoobogaćenog urana za civilnu uporabu prešlo na proizvodnju dostatno obogaćenog urana za vojnu uporabu, istaknuo je.

U obraćanju Iranu nužni su "pregovori, poštovanje i dijalog", i to "o svim problemima na Bliskom istoku", dodao je šef ruske diplomacije, spominjući Irak, Libanon, ali i Pakistan i Afganistan.

"Treba razgovarati vodeći se mišljenjem da je Iran konstruktivan dio rješenja, a ne dio problema", rekao je, u nazočnosti glavnog diplomata EU-a Javiera Solane. (hina/metro-portal)

21.03.2009. 16:42:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh