« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NAVODNO MUČENJE

Iran ne želi suradnju s UN-om u vezi kršenja ljudskih prava

Iranske vlasti izjavile su da će istražiti mogućnost pozitivnog odgovora na zahtjeve za posjet UN-a, ali da neće surađivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

ljudska prava

,

iranske vlasti

,

izvjestitelji UN

Iran je u srijedu odbio suradnju s UN-ovim posebnim izvjestiteljima koji u toj zemlji žele povesti istragu o gaženju ljudskih prava, posebice o navodnom mučenju, koju su zatražile zapadne zemlje zbog grubog gušenja prosvjeda oporbe.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava odobrilo je u srijedu izvješće o raspravi o Iranu koju je u srijedu održalo u Ženevi i tijekom koje je teheranskim vlastima podastrlo više od stotinjak prijedloga.

No iranske vlasti, koje tvrde da će istražiti mogućnost "pozitivnog odgovora na zahtjeve za posjet koje su podnijeli posebni izvjestitelji UN-a", jasno su dale do znanja da preporuke o "suradnji s posebnim izvjestiteljima, napose one koje se tiču mučenja, nemaju njihovu potporu".

Zapadne zemlje su u ponedjeljak u Vijeću za ljudska prava osudile "krvavu represiju" prema predstavnicima oporbe teheranskom režimu, u kojemu je prvi put proveden postupak univerzalne periodične analize (EPU).

Iranske vlasti su u svojim odgovorima rekle da jamče "građanska i politička prava svima, napose disidentima i manjinama", kao i "odgovarajuću zaštitu aktivistima za ljudska prava i predstavnicima oporbe, slobodu mišljenja i govora, religijske slobode i slobodu ispovijedanja vjere". (hina/metro-portal)

17.02.2010. 15:37:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh