« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
izbori

Iran nastavlja po starom

Ahmadinedžad pobijedio na iranskim predsjedničkim izborima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Mir Hosein Musavi

Bez obzira na sve prognoze koje su ukazivale na tešku bitku i Musavijeve optimistične izjave da se nada pobjedi, novi iranski predsjednik ujedno je i stari, Mahmud Ahmadinedžad. Nakon prebrojenih 32 od 37 milijuna glasova, Ahmadinedžad ima dvostruko više glasova od glavnog suparnika Mir Hoseina Musavija.

Musavi je na tiskovnoj konferenciji u petak navečer optužio vladu da manipulira brojenjem glasova i da je on pravi izborni pobjednik. Rekao je da na biračkim mjestima nije bilo dovoljno listića i da nekim ljudima nije omogućeno glasovanje, ali se suzdržao od upotrebe termina izborne prijevare.

Zasad nije poznato hoće li Musavi ustrajati na optužbama i uložiti službeni prigovor. Ako to učini, mogao bi imati potporu dvojice utjecajnih bivših predsjednika, Mohameda Hatamija i Akbara Hašemija Rafsandžanija, koji su u ovoj utrci bili na njegovoj strani.

Također je teško predvidjeti kakva će biti reakcija Musavijevih pristaša. Policija je zabranila bilo kakva okupljanja prije objave službenih rezultata i pojačala mjere sigurnosti u glavnom gradu.

13.06.2009. 08:53:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh