« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MAHMUD AHMADINEDŽAD:

Iran je još uvijek zainteresiran za kupnju obogaćenog urana

Spremni smo platiti i kupiti obogaćeno gorivo, ali nećemo dozvoliti nepoštivanje naših prava, poručio je Ahmadinedžad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

Iran je i dalje zainteresiran za kupnju obogaćenog urana ili za program razmjene pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ali ne pod bilo kakvim uvjetima, rekao je u ponedjeljak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Prema normama Agencije, kupovina obogaćenog goriva je slobodna, možemo ga kupiti, ali oni sada određuju političke i tehničke uvjete, što nije korektno", rekao je iranski predsjednik u Braziliji.

Ahmadinedžad je tri sata razgovarao sa svojim brazilskim kolegom Luizom Inaciom Lulom da Silvom uglavnom o spornom iranskom nuklearnom programu.

"Na kupcu je određivanje tehničkih uvjeta kupovine. Spremni smo platiti i kupiti obogaćeno gorivo. Spremni smo izvesti taj plan, ali nećemo dozvoliti nepoštivanje naših prava", naglasio je iranski predsjednik.

Teheran odbija poslati uran na obogaćivanje u inozemstvo, u Rusiji i u Francusku prema kompromisu kojeg predlaže IAEA. Iran predlaže razmjenu na svom teritoriju goriva obogaćenog na 3,5 posto za uran iz inozemstva obogaćen na 20 posto. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 23:55:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh