« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IDEJA S ISTOKA

Iran će razmotriti japanski prijedlog obogaćivanja urana

Japanski premijer Yukio Hatomyama potiče Iran da prihvati ponudu njegove zemlje i dokaže svijetu kako ne razvija nuklearno oružje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japan

,

iranski nuklearni program

,

obogaćivanje urana

,

Yukio Hatomyama

,

Ali Laridžani

Iran će proučiti japanski prijedlog o obogaćivanju urana, radi dobivanja nuklearne energije u miroljubive svrhe, rekao je jedan iranski politički dužnosnik, prenosi u četvrtak japanski tisak.

Prema listu Nikkei, japanska vlada je ponudila tu mogućnost u prosincu tijekom posjeta Japanu glavnog iranskog nuklearnog pregovarača Saida Džalilija.

"Taj prijedlog treba pomnije raspraviti", rekao je predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani nakon susreta s japanskim ministrom vanjskih poslova Katsuyom Okadom u srijedu poslijepodne.

Japanska vlada nije ni demantirala ni potvrdila tu informaciju.

Japanski prijedlog je dio napora velikih sila da odvrate Iran od samostalnog obogaćivanja svog urana, što Zapad i Izrael smatraju etapom prema izradi atomskog naoružanja.

Tijekom razgovora u srijedu navečer, japanski premijer Yukio Hatomyama je poticao Laridžanija da cijelom svijetu dokažu da je iranski plan miroljubiv i da ne podrazumijeva izradu bombe. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 09:52:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh