« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DIPLOMACIJA

Iran će na sankcije odgovoriti - sankcijama

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", poručuju Iranci

Fotografija vijesti
Više o

nafta

,

sankcije Iran

,

Hormuški tjesnac

,

hormuz

Ukoliko svijet uvede sankcije na izvoz iranske nafte, dužnosnici te zemlje zaprijetili su zatvaranjem Hormuškog tjesnaca kojim se transportira gotovo 40 posto svjetske nafte, javlja Hina.

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi.

"Ne želimo nikakvo neprijateljstvo ni sukob, ali će neprijatelji odustati od urote samo kada ih stavimo na njihovo mjesto", dodao je.

Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Ta izjava dolazi u času kad je iranska mornarica u subotu počela desetodnevne pomorske vojne vježbe oko Hormuškog tjesnaca. Pomorske snage raspoređene su istočno od tjesnaca, u Omanskome moru i u Adenskome zaljevu te u Indijskom oceanu.

Tijekom vježba ne predviđa se zatvaranje Hormuškog tjesnaca koji povezuje Perzijski zaljev i Omansko more, dodao je u četvrtak admiral Habibolah Sajari, zapovjednik mornarice, potvrdivši da iranske snage nadziru tjesnac i da će ga zatvoriti ako dobiju takvu naredbu.

27.12.2011. 18:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh