« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
BAGDAD

Irački novinari prosvjedom zahtjevaju više sloboda

Prosvjednici, među kojima i parlamentarni zastupnici, poručili su kako vladina ušutkavanja novinara zemlju vraćaju u 'bivši režim'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Bagdad

,

prosvjed novinara

,

sloboda medija

,

medijske slobode

Stotine iračkih novinara i parlamentarnih zastupnika prosvjedovalo je u petak u Bagdadu tražeći veću slobodu medija u Iraku. Prosvjednici su se okupili na sajmu knjiga u četvrti al-Motanabi i zatražili vladu da ubrza usvajanje zakona o zaštiti novinara.

"Irački parlament danas, više nego ikada prije, treba usvojiti zakon o zaštiti novinara i tako zajamčiti ustavom predviđenu slobodu medija u zemlji", rekla je zastupnica Zainaba al-Kanani. Pozvala je vladu da prestane ušutkavati novinare, rekavši da takva praksa zemlju vraća u doba bivšeg režima.

Prosvjed je organiziran nekoliko dana nakon što su nepoznati ljudi napali prostorije lista al-Sabah koji je objavio priču o tome kako su članovi predsjedničke garde bili upleteni u pljačku banke.

Stanje i razinu medijskih sloboda u Iraku pokazalo je i to što su iračka policija i vojska prosvjed osiguravale vrlo jakim snagama, navodno zbog zaštite samih prosvjednika.

Izvor: Hina

14.08.2009. 15:07:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh