« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DAN PRIJE

Iračani jačaju sigurnost prije odlaska Amerikanaca

Glasnogovornik iračke vojske tvrdi da se Irak sposoban sam braniti, iako je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec u posljednje dvije godine

irak rat
irak rat (Getty Images)
Više o

američka vojska

,

Iračka vojska

,

Irak rat

,

Neal Darnell

Iračke vojne i policijske snage pojačale su sigurnost u glavnom gradu Bagdadu u ponedjeljak, jedan dan prije službenog završetka američke borbene misije u zemlji. Prema dojavama očevidaca, na glavnim ulicama i tržnicama grada vidljiv je povećani broj snaga sigurnosti, podignuti su novi kontrolni punktovi, a učestalije su i kontrole građana na ulicama.

"Snage sigurnosti sposobne su braniti zemlju nakon povlačenja američkih trupa", kazao je glasnogovornik iračke vojske, general Qasim Atta. Istaknuo je da su jedinice iračke obavještajne službe vrlo aktivne kako bi preduhitrile skupine povezane s Al'Qaidom koje navodno planiraju napade.

>> Invazija na Irak dogodila bi se i da nije bilo oružja za masovno uništenje

Posljednjih tjedana su zaredale eksplozije automobila bombi, a srpanj je bio najsmrtonosniji mjesec u posljednje dvije godine. Američke borbene postrojbe već su napustile zemlju i broj američkih vojnika je sada nešto manji od 50.000, što je najmanje od invazije na Irak 2003. Ostali će kao savjetnici iračkih snaga ostati u zemlji do kraja 2011. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 13:17:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh