« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina
OPREZ!

Invazivne vrste biljaka okupirale Hrvatsku

Biološku raznolikost hrvatske flore ozbiljno ugrožava čak 606 stranih i invazivnih biljnih vrsta

Šire se brzo i zauzimaju prostor
Šire se brzo i zauzimaju prostor (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

biljke

,

invazivne vrste

Rezultati su to istraživanja skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu objavljeni u najnovijem broju međunarodnog znanstvenog časopisa Comptes Rendus Biologies.

Iako se istraživanje nastavlja, imamo dovoljno podataka da predstavimo dosadašnje rezultate i upozorimo na probleme s invazivnim vrstama ne samo u Hrvatskoj nego jugoistočnoj Europi, napominju autori.

Prema zakonu o zaštiti prirode invazivna strana vrsta je ona nedomaća vrsta koja ugrožava biološku raznolikost, uzrokuje ekološku i ekonomsku štetu te nepovoljno utječe na zdravlje ljudi. Prema ocjeni Državnog zavoda za zaštitu prirode, invazivne vrste izravno uništavaju staništa i predstavljaju najveću opasnost za njegovu biološku raznolikost.

Invazivne biljke u Hrvatskoj pojavljuju se na gotovo polovici državnog teritorija, tvrde u navedenom istraživanju botaničari Toni NikolićBožena Mitić Sven D. Jelaska, te stručnjak za programiranje i razvoj informacijskih sustava Boris Milašinović. Oni su prosječno pet takvih vrsta našli na jedinici istraživane površine (kvadrat na zemljopisnoj karti površine 35 kilometara), najmanje jednu, a maksimalno 47!

18.05.2013. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh