« Film
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Intervju J.J. Abrams, redatelj novih Zvjezdanih staza

Kako napraviti nešto novo u 40 godina dugom serijalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Zvjezdane staze

,

Zvjezdane staze 11

,

J.J. Abrams

,

intervju Abrams

Metro: Je li postojao neki dobar razlog da ne radite Zvjezdane staze?

J.J. Abrams: Svaki mogući razlog! Bilo bi puno lakše ne raditi Zvjezdane staze. Kao prvo, nakon Nemoguće misije 3 nisam želio raditi još jedan film baziran na TV seriji. Drugo, stvarno mi se nije sviđala ideja raditi budućnost estetike nečega što je nastalo pred 43 godine ... Treće, obožavam Ratove zvijezda, no nisam neki fan svemirskih avantura. Osjećao sam da je sve već napravljeno. No, kad sam pročitao scenariji, svidjeli su mi se likovi, situacije. Bilo je romantično, mistično, intrigantno, spektakularno! Sve stvari koje volim! Pomislio sam, ako hoću da film idu gledati i oni koji nisu Trekkiji, možda bi jedan takav to trebao i režirati? Ipak, da ste me pred par godina pitali hoću li režirati film iz serijala Zvjezdanih staza, odgovorio bih: Naravno da ne!

Metro: Jeste li osjećaji pritisak od Trekkija?

J.J. Abrams: Malo. Pritisak je postojao zbog toga što sam znao da su oni vrlo odana i glasna manjina i nisam ih želio razočarati jer oni obožavaju ovu seriju već godinama, razumijete? Ali, znao sam i da ne želim napraviti film za njih, pretežno zato što nisam jedan od njih. Čak ne bi niti znao to napraviti na taj način. Prvo sam želio napraviti film za sebe, za nekog tko se želi dobro zabaviti, a tek nakon toga biti siguran da zadovoljava i fanove. Oni su nam vrlo važni, no ne mogu nam biti gospodari kojima služimo. Nisam čak niti znao da već postoji čak 10 filmova. Mislio sam da ih je bilo 4 ili 5, možda 6! A znao sam da se ti filmovi nisu trudili proširiti svoju ubliku. Nisam ih sve pogledao, no čini mi se da su bili napravljeni kako bi zadržali bazu fanova. A ja nisam htio napraviti samo Zvjezdane staze 11.

Metro: Koliko je bilo teško pronaći pravog Kirka i Spocka?

J.J. Abrams: Znao sam da je odabir glumaca ključan, da ukoliko ne pronađemo prave glumce nitko neće vjerovati priči. Mislio sam da će biti nemoguće pronaći Spocka. No, prvi tip kojeg sam odabrao bio je Zachary Quinto. Ušao je u prostoriju i bilo je ludo, kao da se rodio za tu ulogu. Kirk je došao zadnji, bilo je teško pronaći nekoga tko je zgodan i talentiran. Neki su glumci stvarno dobro izgledali, ali nisu mogli odglumiti ništa! Chris Pine izgledao je dobro, no bio je i zabavan. Nisam imao previše zadrški prema takvom pristupu i sviđalo mi se što Chris želi napraviti svog Kirka. Posjeo sam ih na čitalačku probu zajedno i ispalo je odlično.

Metro: Koje ste glavne elemente željeli imati u filmu?

J.J. Abrams: Htio sam imati likove s kojima se možete poistovjetiti. Znao sam da će biti dosta spektakularnih scena, ali često kada to imate likovi gube na važnosti. Želio sam imati brz ritam u filmu, jer koliko se sjećam, Zvjezdane staze su prilično spore, s puno razgovora o avanturama kroz koje se prolazi ... i ne baš previše avanture. Ideja je bila začiniti ritam, napraviti uzbudljivu vožnju radije nego analizu uzbudljive vožnje. Isto tako, želio sam ga napraviti stvarnim, iako mi je jasno da to zvuči čudno u kontekstu Zvjezdanih staza. Ali, kad god smo mogli snimati na nekoj lokaciji ili stvarnom setu a ne ispred zelenog ekrana, to smo i napravili. Nisam htio da izgleda sterilno kao mnogi svemirski filmovi ili TV serije.

Metro: Kako ste nagovorili Leonarda Nimoya da glumi u filmu?

J.J. Abrams: To je luda priča. Sastali smo se njim, ispričali mu priču, i on je samo sjedio i razmišljao da li da se vrati. Onda je pustio emocijama na volju, i ja sam pomislio, Bože, Leonard Nimoy će mi se rasplakati u uredu! (smijeh) Zatim je ustao i rekao da mu se ideja sviđa, no da se neće obavezati na to. Shvatili smo da moramo napisati scenarij u kojem će Spock biti takav da ga uvjeri da pristane na ideju. Kad smo mu napokon dali novu verziju, mislio sam u sebi: „Ako odbije, gotovi smo!" No, pristao je i bio je savršen džentlmen, najbolji suradnik kojeg si možete zamisliti.

Metro: Nakon Nemoguće misije 3 i Zvjezdanih staza, da li biste ponovno režirali film koji se temelji na televizijskoj seriji?

J.J. Abrams: Ne zanima me otkud je došla dobra ideja, no volio bih kad moj slijedeći film ne bi bio temeljen na TV seriji! Štoviše, u oba je filma glumio i Leonard Nimoy što bi stvarno bilo ludo nastavljati. Ne mislite li tako?

Metro: Ima li kakvih novosti o petoj sezoni serije Lost?

J.J. Abrams: Napustio sam serijal tijekom prve sezone kako bih režirao Nemoguću misiju 3. Damon Lindelof, koji je producirao i Zvjezdane staze je sada šef, i napravio je sjajan posao s piscima scenarija. Peta sezona je totalno luda. Flashevi u budućnost koriste se na sjajan način, ima nešto putovanja kroz vrijeme, događaju se zabavne stvari. Mislim da će to biti najbolja sezona od svih.

Piše: Jérôme Vermelin, MWN Paris
08.05.2009. 12:19:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh