« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAPUŠTANJE LIBIJE

Intenzivno se radi na evakuaciji Croscovih radnika

Hrvatska intenzivno radi na evakuaciji preostalih Croscovih radnika iz Libije

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Crosco

,

evakuacija radnika

"Intenzivno radimo zajedno s Croscom na evakuaciji preostalih 26 radnika iz unutrašnjosti zemlje, iz područja kraj Kufre, ali vam u ovome trenutku ne mogu reći kako i na koji način. Doista se poduzima sve i vjerujemo da će se uspješno okončati i ta evakuacija", rekao je glasnogovornik Mario Dragun.

Od otprilike 340 osoba koje je Hrvatska dosad evakuirala iz Libije, tristotinjak je bilo hrvatskih državljana i četrdesetak stranaca, rekao je Dragun. Hrvatska pomaže u evakuaciji i hrvatskih državljana koji su radili za strane tvrtke.

"Uspješno smo primili preko Egipta još pet hrvatskih državljana koji su radili za strane tvrtke i u tijeku je njihov transfer prema Hrvatskoj." Hrvatski diplomati "dočekali su ih na egipatsko-libijskoj granici i odvezli do Kaira. MVPEI im je izdao isprave i kupio karte da mogu dalje prema Hrvatskoj", rekao je Dragun.

"Očekujemo da se i dio hrvatskih državljana koji su bili u priobalju ukrca u crnogorski trajekt Sveti Stefan 2", rekao je Dragun. Taj je brod u nedjelju ujutro uplovio u luku Raš Lanuf. Po crnogorskim izvorima, u njemu će biti prvenstveno Rusi i Crnogorci, ali i državljani drugih zemalja. Brod je zakupila ruska tvrtka za koju rade građani iz više zemalja, a rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da će brodom evakuirati državljane Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i još 18 zemalja.

Radnici tvrtke Geofizike koji su radili u unutrašnjosti Libije u subotu kasno navečer zrakoplovom Trade Aira sletjeli su u Zagreb. U Zrakoplovu se, po priopćenju s internetskih stranica tvrtke, nalazilo 85 radnika Geofizike, te još devet hrvatskih državljana koji su u Libiji radili za strane kompanije. Oni su prethodno uz stalnu u koordinaciju s kriznim stožerom Ministarstva vanjskih poslova i hrvatskog veleposlanstva u subotu iz unutrašnjosti Libije prebačeni u Tripoli, a zatim preko Splita do Zagreba. Ovom evakuacijom Geofizika više nema svojih zaposlenika u Libiji.

U Hrvatsku će se u nedjelju vratiti i radnici Montmontaže koji su još u petak talijanskim vojnim brodom krenuli iz Bengazija. U subotu su stigli na Maltu, a tijekom današnjeg dana raznim komercijalnim letovima vratit će se u domovinu. Montmontaža također više nema svojih radnika u Libiji. Kad Hrvatska uspije evakuirati Croscove zaposlenike s juga Libije, u toj će zemlji ostati samo pojedinačni hrvatski građani, rekao je Dragun.

27.02.2011. 13:35:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh