« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
PRIČA DANA

Industrija kanabisa u "zelenoj groznici"

U SAD-u i Kanadi cvjeta tržište kanabisa za teško oboljele. Industrija kanabisa bacila je oko i na Njemačku. Ova industrijska grana odlično se razvija

Proizvodi se na veliko...
Proizvodi se na veliko... (Shutterstock)
Više o

kanabis

,

medicinska marihuana

Pogled na internet-stranicu kompanije Tilray, vodećega kanadskog proizvođača kanabisa, dovoljan je da se vidi da su prošla vremena kada se stranica tvrtke ukrašavala cvjetovima kanabisa i džointom marihuane. Tilray prodaje kapsule, sprej i higijenske maramice utopljene u ekstrakt kanabisa. Potpuno je jasno da je ovdje u pitanju farmaceutska kompanija, a ne nekakav sumnjivi dealer .

Tilray želi ekspandirati i uvjeti za to su dobri. 2018. Kanadi predstoji potpuna legalizacija kanabisa. I u SAD-u je sve više saveznih država u kojima se kanabis smije konzumirati i kupovati na recept. Godišnji obrt kanabisa, koji se koristi u medicinske svrhe, odavno je prešao granicu od tri milijarde dolara.

Prodajom marihuane za osobne potrebe zarada je puno veća. Ova industrijska grana odlično se razvija i bacila je oko na Njemačku. Green rush bi uskoro mogao zahvatiti i Njemačku.

Vrata za njemačko tržište

"Njemačka je naše najvažnije tržište za inovativne proizvode", kaže šef koncerna Tilray, Brendan Kennedy, povodom uvođenja prodaje ekstrakta kanabisa u njemačke apoteke. Prije pola godine je njemačka država dozvolila konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga i uz recept. Teško oboljeli od tada mogu kupovati kanabis u apoteci bez posebne dozvole. To je prije toga bilo moguće samo neznatnom broju od 1.000 pacijenata koji su imali specijalno odobrenje. No, oni su uglavnom "travu" morali plaćati iz vlastitog džepa. Otkako je kanabis priznat kao lijek i to uneseno u zakon, zdravstvena osiguranja su obvezna preuzeti troškove terapije marihuanom.

Trenutno "trava" u Njemačku dolazi iz Kanade i Nizozemske. No, to će se promijeniti. Njemačka agencija za trgovinu kanabisom preuzet će tu funkciju i raspisala je natječaj na koji se mogu prijaviti proizvođači marihuane. Ovaj natječaj poduzetnicima otvara vrata za njemačko tržište i daje dozvolu za prijelazni mini-monopol: 6,6 tona kanabisa bi se za njemačke potrebe trebalo proizvesti u razdoblju od 2019. do 2022. godine. Njemačka agencija za kanabis stavila je na raspolaganje 10 kontingenata. Svako poduzeće se može prijaviti na najviše sedam kontingenata. Moguće je i da dvije tvrtke dobiju pristup jednom kontingentu. Kod proizvođača kanabisa vlada raspoloženje kao iz vremena "zlatne groznice". Onaj tko sada uđe na tržište, mogao bi kasnije imati strateške prednosti.

Cvjetaju strateška preuzimanja tvrtki

Strane kompanije sada sve više prodiru na tržišta zemalja EU-a. Nedavno je berlinsko start-up-poduzeće Pedanios za 15,7 milijuna eura kupio kanadski proizvođač kanabisa Aurora. I tvrtku Spektrum Cannabis preuzeo je u međuvremenu najveći kanadski proizvođač "trave" Canopy Growth. Ovo poduzeće je na burzi vrijedno više od dvije milijarde kanadskih dolara. "Nakon idealista na scenu su stupili realisti i biznismeni", kaže liječnik Franjo Grotenhermen: "To je važno jer oni moraju zaraditi novac da bi pacijenti mogli dobiti ono što im je potrebno!" Grotenhermen već godinama organizira konferencije o kanabinoidu za stručnjake, znanstvenike i istraživače. Broj sudionika raste vrlo brzo. Prije svega industrija šalje sve više svojih predstavnika na takve konferencije.

Grotenhermen smatra da je dobra odluka da se kanabis počne proizvoditi i u Njemačkoj. Priželjkuje međutim da više njemačkih tvrtki dobije šansu da se time bavi. On nije jedini koji to traži. Njemačka agencija za kanabis je kao uvjet za dobivanje poslovnog naloga postavila iskustvo u sađenju i proizvodnji kanabisa. Njemačke tvrtke su zato prinuđene kupovati ekspertize u inozemstvu ili igrati na kartu preuzimanja tvrtki, jer u Njemačkoj posao s kanabisom nije bio dozvoljen.

Njemački savezni institut za lijekove i medicinsku opremu (BfArM), pod čijom nadležnošću je njemačka Agencija za kanabis, nije želio komentirati uvjete natječaja. Samo su rekli da s tim u vezi naglasak nije na industriji već na "zbrinjavanju teško oboljelih kanabisom dobre kvalitete u skladu s farmaceutskim standardima". Za sada se na natječaj prijavilo 107 kompanija. Od deset je zatraženo da pošalju ponude. Kada će Agencija za kanabis dati dozvole ne zna se, jer je nekoliko tvrtki uložilo žalbu na postupak za davanje dozvola.

Porasle cijene kanabisa

Cijena kanabisa je jako porasla. Prije promjene zakona i legalizacije upotrebe kanabisa za teško oboljele, gram je koštao 12,50 eura. "Sada košta više od 22 eura", kaže Georg Wurth iz njemačkog Udruženja za legalizaciju kanabisa (Deutscher Hanfverband). S obzirom da brojna zdravstvena osiguranja ne žele platiti terapiju kanabisom - polovica zahtjeva pacijenata je odbijena - mnogi moraju zavući ruku duboko u džep. "To znači da mnogi pacijenti moraju opet tražiti spas na crnom tržištu", kaže liječnik Grotenhermen. No, to će se promijeniti davanjem licenci za sađenje kanabisa 2019. Onda će njemačka Agencija za kanabis kontrolirati žetvu, kvalitetu i cijenu.

Piše: Nicolas Martin/DW
13.10.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh