« Biznis
objavljeno prije 6 mjeseci i 5 dana
EV

Industrija električnih vozila je budućnost burzovnog trgovanja

Tesla hrabro grabi prema prvom mjestu u „električnoj utrci“ i ne želi dopustiti konkurenciji ni blizu

EV treba pažljivo pratiti...
EV treba pažljivo pratiti... (Arhiva)
Više o

električna vozila

,

Tesla

S&P Global predviđa da će do 2030. godine jedan od četiri nova prodana automobila biti električni. Neki čelnici industrije izvijestili su da planiraju prijeći na proizvodnju električnih automobila, ostavljajući klasične motore s unutarnjim izgaranjem u prošlosti. Tržište je sve više nadahnuto dostignućima Tesle, što stvara izazov tradicionalnim proizvođačima. Oni su sada prisiljeni modernizirati svoju proizvodnju kako ne bi ostali na začelju ove „električne utrke", koja po mnogima označava prijelaz u zeleno gospodarstvo.

Tesla je lider na tržištu električnih vozila i tvrtka poznata čak među ljudima koji nisu upoznati s burzom, ali je to logično zbog jednog razloga - ekscentričnog vlasnika Elona Muska. Proizvođač automobila izašao je na IPO već davne 2010., s vrijednošću od 17 dolara po dionici. U trenutku pisanja ovog teksta dionicama se trguje po cijeni većoj od 260 dolara. Jednostavnom matematikom zaključujemo kako su dionice tvrtke u 13 godina porasle skoro 16 puta, odnosno 1464%. No, ono što investitore zanima je jesu li dionice Tesle dosegle svoj limit ili će nastaviti probijati psihološke granice? Svaki put kad se postavi slično pitanje, Tesla nekako uspije odgovoriti senzacionalnim postignućima i pokazati kako mogućnosti rasta još nisu iscrpljene. Primjerice, tvrtka je nedavno objavila da testira tehnologije za proizvodnju velikih lijevanih dijelova koji će značajno smanjiti troškove u proizvodnji automobila, što bi promijenilo paradigmu kako automobili postaju sve skuplji i skuplji.

Osim Tesle, tvrtka koja bi mogla pobuditi interes investitora je svakako Lucid Motors. U SAD-u proizvode luksuzne električne automobile, a nedavno su objavili planove za ulazak na najveće svjetsko tržište automobila, Kinu, što bi dugoročno trebalo povećati prodaju i prihode. Izgledi za rast dionica tvrtke na burzi prilično su visoki, iako se dionicama Lucid Motorsa danas trguje blizu povijesno najnižih razina, čak ispod početne ponuđene cijene. S najavljenim povećanjem obujma proizvodnje, potražnje potrošača, prodaje i prihoda, izgledi LM-a bit će veći od njihovih najbližih konkurenata. Tome je tako zbog informacija o potpisivanju ugovora s najvećim investicijskim fondom u Saudijskoj Arabiji (Public Investment Fund), zbog čega se ne očekuje nedostatak sredstava za povećanje obujma proizvodnje.

Velike mogućnosti za tržište usluga

Jasno je da su električni automobili izazvali revoluciju, ne samo u proizvodnim pogonima, već su revolucionirali i ogromno tržište usluga. Upravo u ovoj niši danas postoji impresivan potencijal za rast i razvoj, pa se očekuje da će tržište punionica za električna vozila do 2030. godine narasti na 142,3 milijarde američkih dolara.

Najuspješnija tvrtka na američkom tržištu punjača je, pogađate, Tesla jer ih proizvodi brže i jeftinije od konkurencije. Ima najveću državnu mrežu brzih punionica u SAD-u, koja broji oko 18 tisuća Superchargera. Istodobno, električni automobili iz Forda, GM-a, Nissana, Honde, Mercedes-Benza i Riviana također će se uskoro moći spojiti na Tesla Supercharger. Kako su objasnili iz tvrtke, to bi se moglo dogoditi već početkom iduće godine, čime će Tesla postati apsolutni lider na tržištu punjača u Sjedinjenim Državama.

Može li Kina postati lider u proizvodnji čipova za električna vozila?

Analitičarska kuća Morgan Stanley daje obećavajuće izglede za rast tržišta za proizvodnju čipova električnih vozila. Upravo se razvojem u ovom dijelu okupljaju najveći igrači na tehnološkom tržištu kako bi započeli utrku inovacija.

Na primjer, Jabil Inc. bavi se ugovornom montažom složene elektronike i radi na čipovima za električna vozila, a trenutno su treća tvrtka po veličini u svijetu. Senzacionalna vijest bila je akvizicija ove tvrtke od strane kineskog giganta BYD, danas zapravo glavnog Teslinog konkurenta. Nakon takvog spajanja tržište očekuje i iščekuje tehnološke iskorake te inovativna rješenja.

Kako cijene sirovina utječu na dionice industrijskih giganta?

Još jedna niša na burzama koju su potaknula električna vozila su tržišta roba. Velika pozornost danas je usmjerena na ležišta i biljke litija, koji je neophodan za proizvodnju baterija.

Među najvećim proizvođačima litija ističu se Australija i Čile koji čine 77% svjetske ponude ove sirovine, pa u obzir dolaze i tvrtke iz sektora rudarstva i prerade litija. Američka tvrtka Albemarle svoje poslovanje temelji na vađenju litija u Čileu i smatra se vodećom u svijetu u tom sektoru. U drugom tromjesečju 2023. tvrtka je povećala neto dobit i prihod za 60% te podigla sve prognoze za 2023., prema kojima će Albemarle povećati prihode za 40-55% u odnosu na prošlu godinu.

Tvrtka je nedavno najavila moguću akviziciju jednog od australskih najperspektivnijih projekata rudarenja litija od Liontown Resources Ltd. Posao je još uvijek u ranoj fazi pregovora, ali ako bude uspješan, Albemarle će ojačati svoju poziciju globalnog lidera u proizvodnji litija za baterije.

Kao što vidimo, razvoj električnih vozila oživio je burze i dodao adrenalina sudionicima. Dok neki gospodarski sektori poput zdravstva, energije i materijala danas usporavaju, segment električnih vozila pokazuje zamah i postaje središte pozornosti.

24.10.2023. 16:35:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh