« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Indija primorana otkupiti Gandhijeve osobne stvari

'Vlasnik' je odbio vratiti nacionalnu ostavštinu Indiji jer su navodno ponudili sramotno nisku naknadu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

aukcija

,

dražba

,

Antiquorum Auctioneers

,

Mahatma Gandhi

,

Tushar Gandhi

,

Gandhijeve stvari

,

nacionalna ostavština

Indija je pozvala svoje diplomate u Sjedinjenim Državama da učine sve za povrat osobnih predmeta Mahatme Gandhiju koji će biti ponuđeni na dražbi u četvrtak u New Yorku, objavila je u srijedu indijska diplomacija.

"Zatražili smo naše veleposlanstvo u Washingtonu i naš generalni konzulat u New Yorku da učine sve što je moguće tijekom same dražbe i svim drugim sredstvima", rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Anand Sharma.

Američka kuća Antiquorum Auctioneers planira u četvrtak ponuditi na dražbi slavne Gandhijeve naočale s okruglim staklima, par kožnatih sandala, njegov ručni sat, tanjur i zdjelicu, a prodajom kani ostvariti 20.000 do 30.000 dolara.

Cijena bi, međutim, mogla porasti zbog publiciteta koji prati najavu dražbe, navode mediji i citiraju Jamesa Otisa, vlasnika predmeta, koji tvrdi da je odbio ponudu indijskog konzulata u New Yorku za otkupom predmeta jer je ponuđena svota bila sramotno niska.

Indijske težnje za otkupom nacionalne ostavštine slijede desetak dana poslije dražbe dviju brončanih skulptura iz kineske ljetne palače, koju su ukrali francuski i britanski vojnici sredinom 19. stoljeća, a bila je u vlasništvu modnog kreatora Yvesa Saint Laurenta čiji je partner odbio kineske molbe da vrati domovini ukradenu kulturnu baštinu.Tushar Gandhi, voditelj Zaklade Mahatma Gandhi u Mumbaiju, ocijenio je da je prodaja tih predmeta na dražbi "teška uvreda" za njegova prapradjeda, oca indijske neovisnosti.

Mohandas Karamchand Gandhi, poznatiji kao Mahatma ("velika duša") Gandhi, osmislio je projekt građanskog neposluha kojim je ostvario neovisnost Indije od britanske kolonijalne vlasti 1947., no raspad je doveo do krvave podjele teritorija na Indiju i Pakistan.

Rođen 2. listopada 1869., na sjeverozapadu Indije, Gandhi je cijelog života zagovarao nenasilje, u skladu s indijskom tradicijom, no sam je poginuo u atentatu koji je u New Delhiju 30. siječnja 1948. počinio hinduski ekstremist Nathuram Godse. (hina/metro-portal)

04.03.2009. 15:53:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh