« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PLINSKO ULJE

INA zbog ekološke štete na Jadranu kažnjena s 525.000 kuna

Šteta u Bakarskome i Kvarnerskom zaljevu nastala je nakon ekološke nesreće u ožujku 1996. godine

Kvarner
Kvarner (Wikipedia)
Više o

INA

,

ekološka katastrofa

,

ekološka naknada

,

kvarnerski akvatorij

Ina je dužna platiti 525.000 kuna naknade za ekološku štetu u Bakarskome i Kvarnerskom zaljevu koju je 1996. uzrokovalo 56 kubičnih metara plinskog ulja, pravomoćna je to presuda riječkoga Općinskog suda.

Nakon 14-godišnjega sudskog postupka prihvaćen je tužbeni zahtjev države, koja je tražila da naftna kompanija plati 525.000 kuna naknade za ekološku štetu na flori i fauni dvaju zaljeva.

Ekološka nesreća dogodila se 27. ožujka 1996. Plinsko ulje koje se izlilo u more uzrokovalo je teško onečišćenje obalnog pojasa u duljini od 12,5 kilometara te srednje onečišćenje u duljini od 3,5 kilometara. To je, kako je na internetskim stranicama objavilo Državno odvjetništvo koje je zastupalo državu, "izazvalo degradaciju strukture mora i podmorja te posljedično uništenje flore i faune na pomorskome dobru".

Ina je tužbeni zahtjev osporavala tvrdnjom kako štete nema jer je na čišćenje mora i naknadu štete drugim pravnim i fizičkim osobama uložila oko 3,5 milijuna kuna. No, sudovi su zaključili kako je značenje "povrijeđenog dobra (mora) za društvenu zajednicu i opseg onečišćenja takav da je Ina dužna naknaditi štetu počinjenu na flori i fauni, neovisno o proteku vremena, drugim onečišćenjima kojima je akvatorij izložen te teškoćama u utvrđivanju visine stvarne štete".

Ina je proglašena objektivno odgovornom po Zakonu o zaštiti okoliša. Prvostupanjsku presudu riječki je Općinski sud donio 22. studenoga 2007., a Županijski ju je sud potvrdio 14. travnja 2010.(hina/metro-portal)

06.07.2010. 12:54:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh