« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
NOVI MODEL

INA predlaže korekcije cijena svaki tjedan

Na cijene bi utjecao i geografski položaj benzinskih postaja, a u slučaju velikih oscilacija na tržištu predlažu se dodatne konzultacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

nafta

,

INA

,

cijene goriva

INA je danas predložila model određivanja maloprodajnih cijena naftnih derivata koji predviđa da obračunsko razdoblje za korekciju cijena bude 7 umjesto 14 dana, kao i da INA u slučaju značajnijih oscilacija cijena naftinh derivata može izvršiti dodatne konzultacije s regulatorom kako bi se izbjegle prevelike razlike cijena odjednom.

"Slijedom zaključka sa sastanka održanog u Uredu predsjednice Vlade Jadranke Kosor, INA je danas iznijela prijedlog modela određivanja maloprodajnih cijena naftnih derivata", priopćeno je iz Inina Sektora korporativnih komunikacija. Iz Ine ističu da se predlaže primjena Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata (NN 151/08) u obračunskom razdoblju od 7 dana umjesto važećih 14 dana.

"Sukladno formuli iz navedenog Pravilnika, prilikom primjene korekcija maloprodajnih cijena naftnih derivata, a u slučaju značajnijih oscilacija cijena derivata na tržištu, INA može izvršiti dodatne konzultacije sa regulatorom, a kako bi se izbjegle prevelike razlike maloprodajnih cijena odjednom", navodi se u priopćenju.

"Razmatranje mogućnosti formiranja i primjene diferencijalnih cijena proizvoda pri čemu bi kriterij formiranja diferencirane cijene bila lokacija, odnosno geografski položaj benzinskih postaja. Predlaže se i mogućnost smanjenja cijene plavog dizela koja može biti primjenjiva nakon uvođenja identifikacijskih kartica korisnika poticaja na državnoj razini", ističe se u priopćenju Ine.

Primjena modela kojeg predlaže INA uvjetovana je dobivanjem svih potrebnih odobrenja od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija.

Premijerka Jadranka Kosor u utorak se sastala s predstavnicima Ine i izrazila nezadovoljstvo povećanjem cijene goriva i zatražila da INA prilikom određivanja cijene goriva informiraju Vladu te da pokažu veću socijalnu osjetljivost uvažavajući tržišne okolnosti. Na tom je sastanku dogovoreno i da će INA do kraja tjedna predložiti model kojim će se ostvariti zahtjev premijerke Kosor.

Izvor: Hina

21.08.2009. 16:14:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh