« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
120 MILIJUNA RAZLOGA

INA pokrenula postupak prisilne naplate dugovanja, Dioki ostaje bez plina

Ovaj "nužni poslovni potez" rezultat je višemjesečne nemogućnosti dogovora s Diokijem čiji dug prelazi 120 milijuna kuna, stoji u Ininom priopćenju

(Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

plin

,

INA

,

dug

,

vladin zrakoplov

,

kryptos

INA je izvijestila da je danas pokrenut postupak prisilne naplate ukupnog dospjelog dugovanja tvrtke Dioki prema Ini za isporučeni etan i prema tvrtki Prirodni plin za isporučeni prirodni plin te najavila rokove u kojima će Diokiju biti prekinuta isporuka etana i plina.

"Danas je pokrenut postupak prisilne naplate ukupnog dospjelog dugovanja društva Dioki prema Ini, d.d. za isporučeni etan te prema Prirodnom plinu d.o.o. za isporučeni prirodni plin", priopćio je Inin Sektor korporativnih komunikacija.

Nastavno na to, a sukladno svim prethodnim obavijestima, "Diokiju će u narednih pet dana od dana aktiviranja instrumenata osiguranja plaćanja biti prekinuta isporuka etana, a u narednih 48 sati od tog trenutka i isporuka prirodnog plina", ističu iz Ine.

Ti rokovi obustave isporuke u skladu su s vremenskim rokovima potrebnim za pripremu postrojenja te s dosadašnjom praksom i planovima zaustavljanja postrojenja na siguran način, naglašavaju iz Ine.

U priopćenju se navodi kako je taj "nužan poslovni potez" rezultat višemjesečne nemogućnosti dogovora s Diokijem čija dospjela dugovanja prema Ini i Prirodnom plinu iznose više od 120 milijuna kuna.

Dug se akumulirao u proteklih 300 dana, odnosno uključuje i dugovanja iz 2009. godine.

Iz Ine napominju da je Diokijev ugovor za isporuku prirodnog plina istekao krajem 2009. godine te da su u okviru ukupnih pregovora Diokiju ponuđeni uobičajeni uvjeti kao i drugim industrijskim kupcima, ali i moguća rješenja otplate postojećeg duga.

"Tijekom gotovo 6-mjesečnog neuspjelog procesa pregovaranja, Ina d.d. i Prirodni plin d.o.o. neprekidno su isporučivali Diokiju etan i prirodni plin imajući u vidu njihovu proizvodnju. Obzirom da nismo više u mogućnosti podržavati trenutnu situaciju, bili smo dužni pokrenuti navedeni postupak", zaključuje se u priopćenju Ine.

Tvrtka Dioki jučer je priopćila da su u tijeku intenzivni pregovori s Inom na rješavanju niza pitanja, pa i dinamike otplate duga za plin.

S obzirom na najave Ine o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina lokaciji Žitnjak, što bi za posljedicu imalo zatvaranje dijela proizvodnje, u tijeku su intenzivni pregovori obiju strana na rješavanju niza otvorenih pitanja, među njima i dinamika otplate duga, naveli su iz Diokija.

Istaknuli su i da će "u slučaju zaustavljanja dijela proizvodnje vezane uz Inine sirovine, Dioki pristupiti proizvodnoj reorganizaciji i restrukturiranju" te da "s obzirom na veliki potencijal Dioki Grupe, u ovom trenutku nema neposredne opasnosti od stečaja". (hina/metro-portal)

21.05.2010. 00:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh