« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
LJEPOTE HRVATSKE

IKEA u Hrvatskoj stalno u nekim problemima

Načelnik općine Rugvica obećao je ono što nije smio, i saborsko ga je povjerenstvo kaznilo s 10000 kuna

Fotografija vijesti
Više o

Ikea

,

ikea u hrvatskoj

,

Rugvica

,

gušenje prosvjeda

,

Nikita Borisoglebski

Nakon što se Hrvatska strahovito izblamirala debaklom Ikee u Svetoj Nedjelji, na pomolu je novi skandal sa "konačno sređenim" zemljištem u Rugvici. Saborski Odbora za odlučivanje o sukobu interesa ustvrdio je da načelnik Rugvice Ivan Remenar nije smio podržati ulaganje Ikee prije nego što je promijenjen prostorni plan.

Povjerenstvo je za načelnika Remenara utvrdilo sukob interesa jer je 2008. preuzeo obveze da će podržati tvrtku IKEA u izgradnji centra u toj općini, nakon čega je krenuo u izmjenu prostornog plana općine kroz koji je promijenjen dio poljoprivrednog zemljišta u visokovrijedno građevinsko područje.

Sukob interesa povjerenstvo vidi u činjenici da je obveze načelnik preuzeo prije izmjene prostorne dokumentacije, što je ocijenjeno kao zloporaba posebnih prava dužnosnika pa je načelnik kažnjen novčanom kaznom od 10 tisuća kuna.

"Ne mogu komentirati nešto što nisam vidio. Sada prvi put čujem nešto o tome", rekao je za Business.hr vidno zbunjeni Remenar, koji nije bio svjestan da je Povjerenstvo o njemu uopće odlučivalo. Iako nije želio komentirati odluku dok je ne vidi, reagirao je samo kratkom izjavom: "Ako je to istina, to je ludost!"

Remenar će ispitati mogućnost žalbe te će se zasigurno žaliti.

Ikea je, tražeći u Hrvatskoj prostor za svoje trgovačke centre, naišla na prepreku jer nikako nije mogla naći dovoljno veliko zemljište za svoje potrebe i tek joj je općina Rugvica ponudila zadovoljavajući prostor uz autocestu Zagreb - Beograd.

T-portal dobio je komentar odluke Povjerenstva iz Ikee: "Ikea je u rujnu 2008. godine prilikom evaluacije potencijala lokacija na kojima bi mogla realizirati svoj projekt vrijedan preko dvije milijarde kuna poslala općini Rugvica pismo u kojem smo izrazili ozbiljne namjere da realiziramo svoj projekt upravo u Rugvici. S obzirom na to da je zemljište za koje smo bili zainteresirani jednim dijelom već imalo gospodarsku namjenu, ali ne u cijelosti, nas je interesiralo vidi li općina Rugvica svoj razvoj u smjeru projekata poput našega. U svom odgovoru općina nam je kazala da je i prije našeg upita i iskazivanja interesa odlukom općinskog vijeća Rugvice općina prepoznala projekte slične našem i već ranije, opet odlukom općinskog vijeća, pokrenula postupke izmjene i dopune prostornog plana uređenja te da su spremni podržati naš projekt sukladno zakonskim i ostalim propisima', kazao je Igor Štefanec PR Ikea South East Europe.

21.10.2010. 13:15:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh