« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci

ICTY: Počelo suđenje bosanskim Srbima Milanu i Sredoju Lukiću

Milan Lukić
Milan Lukić (AFP)
Više o

Haški sud

,

Milan Lukić

,

Sredoje Lukić

,

Beli orlovi

,

Demot Groome

,

Višegrad

Bosanski Srbi i rođaci Milan i Sredoje Lukić zatvorili su i žive spalili 140 Bošnjaka, te su grupno strijeljali i druge što je jedno od najokrutnijih djela etničkoga čišćenja u ratu u Bosni, rekao je tužitelj u uvodnoj riječi na početku haškog suđenja.

Njih su dvojica optužena na Haškom sudu za ubojstvo i okrutnost zbog nasilja u Višegradu i oko njega na jugoistoku Bosne i Hercegovine u ratu od 1992. do 1995.

Prema tužitelju, Milan Lukić predvodio je srpsku paravojnu skupinu poznatu kao "Beli orlovi" u kojima je bio i njegov rođak Sredoje. "Orlovi" su terorizirali lokalno muslimansko stanovništvo i pokušali ga protjerati.

"Slučaj se temelji na odgovornosti muškaraca koji su vlastitim rukama počinili zločine iz optužnice i prolili krv žrtava", rekao je tužitelj Demot Groome u uvodnoj riječi. "To je zločin neviđene okrutnosti", rekao je i dodao da je višegradski slučaj jedan od najočitijih primjera etničkoga čišćenja u cijelome ratu.

Obojica optuženih rekla su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužbe te da u vrijeme zločina nisu ni bili u Višegradu.

Groome je rekao kako su u lipnju 1992. rođaci zatvorili sedamdesetak muslimanskih žena, djece i staraca u kuću, polili je zapaljivom tekućinom i zapalili, a na one koji su pokušali pobjeći kroz prozor pucali su. Najstarija žrtva vatre imala je 71 godinu, a najmlađa je bila dijete od dva dana. Iz jedne je obitelji bila 51 žrtva. Jedna mati i sin pobjegli su odvojeno i tek su tri godine poslije shvatili da su oboje preživjeli.

Prema Groomeovim riječima, kao vrhunac okrutnosti, zgrada u kojoj su ljudi izgorjeli pretvorena je poslije u staju. Samo desetak dana poslije toga zločina, rođaci Lukić zatvorili su sedamdesetero Bošnjaka u kuću i zapalili je eksplozivom. (HINA)

09.07.2008. 22:50:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh