« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
neizvjesna budućnost

IAAF: Semenya je žena, ali...

Odluka o nastavku karijere južnoafričke atletičarke za koju se sumnja da je hermafrodit, biti će donesena na temelju rezultata ispitivanja spola.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Caster Semenya

"Nemamo još sve rezultate, a i one koje imamo moramo dati na uvid stručnjacima", izjavio je glavni tajnik Međunarodne atletske federacije, Pierre Weiss

"Jasno je da je ona žena, ali možda nije sto posto pa treba vidjeti je li izvukla korist iz svoje interseksualnosti", dodao je, napominjući kako bi krajnja kazna za Semenyu bila zabrana nastupa na natjecanjima u ženskoj konkurenciji.

Problem za IAAF mogla bi predstavljati liječnička tajna koja bi mogla spriječiti to tijelo da objavi rezultate, ako se Semenya usprotivi tome da budu otkriveni.

Otkrio je i da je slučaj sumnje u spol Semenye osmi u svijetu sporta od 2005. godine.

"Od 2005. Semenya je osmi takav slučaj. Četvoro sportaša je pozvano da prekinu svoje sportske karijere. Ostali su 'oprani'", izjavio je.

IAAF je 19. kolovoza, par sati prije početka finala na 800m na SP u Berlinu, objavio da osniva skupinu njemačkih stručnjaka da utvrde kojeg je spola mlada Južnoafrikanka.

Weiss je dodao da su svi ostali slučaji tretirani uz "strogu povjerljivost", odbijajući otkriti identitet ili državljanstvo sportaša o kojima je govorio.

Prve sumnje u seksualni identitet 18-godišnje Semenye pojavile su se na juniorskom prvenstvu Afrike u srpnju kada je pomela protivnice.

Izvor: Hina

10.09.2009. 13:54:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh