« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
STJEPAN MESIĆ:

I zakon o 'haraču' bi mogao pred Ustavni sud

Predsjednik se pred kraj mandata dosjetio kako da iskoristi svoje 'krnje' ovlasti, a usput je malo prokomentirao Andriju Hebranga

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Andrija Hebrang

,

Ustavni sud

,

Božidar Kalmeta

,

afera kamioni

,

krizni porez

,

ocjena ustavnosti

Predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio da će, ukoliko to procijeni sa svojim suradnicima, pokrenuti preispitivanje ustavnosti zakona o 'kriznom porezu' pred Ustavnim sudom, kao što je učinio i sa Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji.

"Ako to procijenim sa svojim suradnicima, dogodit će mu se isto kao i zakonu o potpomognutoj oplodnji", rekao je Mesić i dodao da podržava porez na dividendu, kapitalnu dobit, imovinu i nasljedstvo. Uz to je poručio i da se neće upuštati u kampanju već će se zalagati za politiku koja odgovara Hrvatskoj, pozicionira ju u svijetu i Europi, gdje će se prepoznati i oni kandidati koje eventualno podržava.

Komentirajući izjave predsjedničkog kandidata HDZ-a Andrije Hebranga da će on biti predsjednik svih građana, a da je Mesić predsjednik 'lijevih', Mesić je rekao da nije predsjednik ni lijevih ni desnih, već predsjednik RH.

"Reći da netko ne bi poslao generale u Haag je dokaz da Hebrang ne želi provoditi hrvatski Ustav. Kaže i da ne bi poslao poruku Hrvatima u BiH da je njihova domovina BiH", podsjetio je Mesić zapitavši se koliko Hebrang drži do suvreniteta susjedne države. Gospodin Hebrang također kaže da ne bi pravomoćno osuđenim generalima oduzeo odlikovanja, međutim zakon kaže da onaj tko je pravomoćno osuđen mora ostati bez tih odlikovanja jer se radi o časti, rekao je predsjednik Mesić.

Onaj tko se želi kandidirati u RH mora unaprijed znati da će morati provoditi Ustav, a građani će glasati za one koji će se držati Ustava i zakona, rekao je Mesić dodajući da u zemlji ne smije biti atmosfera da vlada volja ljudi umjesto zakona i Ustava. Na upit treba li pustiti bivšeg premijera Ivu Sanadera da se odmara ili ga oporbeni zastupnici previše dozivaju, kazao je da zastupnici imaju pravo tražiti rješenja, ali i odgovornosti zbog čega je Hrvatska danas u ovakvom stanju .

Komentirajući stanje u HEP-u, Mesić je rekao da ono dokazuje da nismo do kraja pravna država te da kontrolni mehanizmi ne funkcioniraju. "Javne nabave još nisu do kraja dotaknute jer u njima počinje kriminal i korupcija koja se kapilarno širi po društvu", rekao je. Na pitanje treba li ministar mora, pomorstva i infrastrukture Božidar Kalmeta dati ostavku nakon afera u HŽ-u, rekao je da ne bi bilo uredu da bilo koga poziva na ostavku, "ja pozivam institucije da obavljaju svoj dio posla". Podsjetio je da se šest godina bori da se utvrdi pitanje afere s kamionima, dodajući da će navodno uskoro biti prijava.

Izvor: Hina

30.07.2009. 16:32:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh