« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
HOTSPOT?!

I Slovenija sprema kvote za izbjeglice

Zbog bojazni da bi na njenom teritoriju mogao ostati veći broj migranata i izbjeglica Slovenija razmišlja o uvođenju dnevnih kvota za azilante poput Austrije

Slovenci se boje da izbjeglice ne zapnu kod njih, a Hrvatska?
Slovenci se boje da izbjeglice ne zapnu kod njih, a Hrvatska? (Twitter)
Više o

Slovenija

,

izbjeglice

,

izbjegličke kvote

'Vlada proučava mogućnost uvođenja dnevnih kvota za tražitelje azilh, ali bi kvote bile manje od austrijskih', piše mariborski list 'Večer' koji se poziva na neslužbene izvore.

Austrija je lani zaprimila 90.000 zahtjeva za odobravanje azila pa je ovog tjedna odredila kvotu prema kojoj će primati najviše 80 zahtjeva dnevno, o čemu će se voditi računa prilikom propuštanja migranata iz Slovenije prema Austriji i Njemačkoj.

Unatoč blagim kritikama na račun uvođenja maksimalnih dnevnih kvota koje je za tražitelje azila uvela Austrija, slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je izjavio da austrijske restrikcije razumije i da će im se Slovenija prilagođavati jer niti od summita koji je u tijeku ne očekuje željeno zajedničko europsko rješenje za migrantsku izbjegličku krizu.

'Slovenija mora i sama biti spremna na adekvatne reakcije jer je država schengenskog prostora koju obvezuju schengenska pravila', naveo je Cerar u Bruxellesu.

Ljubljansko 'Delo' u petak navodi kako se pokazalo da EU nije u stanju osigurati približavanje stajališta 28 članica o migracijskoj krizi te da je zato potrebno osigurati barem pragmatična pravila o ponašanju država u sadašnjoj situaciji iregularnog migrantskog vala, kada članice primjenjuju najminimalnije mehanizme o zaštiti prava azilanata.

'Slovenska južna granica je i granica Schengena koju smo dužni štititi, a u tom pravcu idu i nastojanja slovenske vlade', navodi najutjecajniji slovenski dnevnik te dodaje da će Slovenija pratiti austrijske poteze i na njih odgovarati na odgovarajući način kako se u njoj ne bi 'zaglavio' velik broj migranata, a da se u isto vrijeme zajamči i human odnos prema migrantima.

19.02.2016. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh