« Svijet
objavljeno prije 13 godina
SAMO JADRANKA NEĆE

I međunarodna komisija traži legalizaciju lakih droga

Među 19 članova komisije su grčki premijer George Papandreou i bivši predsjednici država, Kofi Annan, Richard Branson i bivši američki državni tajnik George Shultz

Više o

legalizacija marihuane

,

lake droge

,

sir Richard Branson

"Rat protiv droge je neuspješan" objavila je međunarodna komisija za politiku protiv droge i traži legalizaciju marihuane kako bi se zaštitilo zdravlje građana i uništio organizirani kriminal. 

 

 Studija poziva na "eksperimentiranje vlada s modelima zakonskog reguliranja droge" te dodaje: "Ova preporuka se posebno odnosi na marihuanu, ali mi također ohrabrujemo druge eksperimente u dekriminalizaciji i zakonskoj regulaciji".

U svijetu ima 250 milijuna korisnika nedopuštenih droga, a manje od desetine njih uvrštava se u korisnike, dok su milijuni uključeni u uzgoj, proizvodnju i distribuciju, prema procjenama UN-a citiranim u izvješću.

U studiji se ističe da inicijative za dekriminalizaciju ne dovode do znatnijeg povećanja uporabe droga.

"Sada je vrijeme da se razbije tabu na raspravu o svim opcijama politike prema drogama, uključujući alternative zabrani droga", rekao je bivši kolumbijski predsjednik Cesar Gaviria.

Komisija je također preporučila zamjenu kriminalizacije i kažnjavanja ljudi koji su korisnici droga. Zemlje koje se nastave oslanjati na prisilu u provedbi zakona, trebaju se usredotočiti na organizirani kriminal i trgovce drogom.

Richard Branson, zajedno s istaknutim osobama britanskog javnog života već je popisao peticiju britanskom premijeru u kojem se zalaže za legalizaciju marihuane. 

 

03.06.2011. 08:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh