« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SPLITSKO-DALMATINSKA

HUS upozorava: Ugroženo 12,000 radnih mjesta!

Ako Vlada u idućih 15-ak dana ne poduzme nikakve mjere pomoći poduzećima pred stečajem, HUS organizirati javne prosvjede u Splitu ili Zagrebu

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

otkazi

,

radna mjesta

,

Dalmacijavino

,

splitsko-dalmatinska

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutačno prijeti opasnost gubitka 12.000 radnih mjesta u petnaestak tvrtki ukoliko one odu u stečaj, te je nužna žurna intervencija Vlade radi spriječavanja bankrota ove županije, kazali su na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević i glavni HUS-ov povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić.

Ukoliko Vlada u idućih petnaestak dana ne poduzme nikakve mjere pomoći poduzećima koja su pred stečajem u toj županiji, onda će HUS organizirati javne prosvjede u Splitu ili Zagrebu, najavio je Marić. Matijašević je posebice upozorio na teško stanje u "Dalmacijavinu" u Splitu i "Trimotu" u Imotskom.

Po njegovim riječima, u "Dalmacijavinu" je ugroženo 560 radnih mjesta i 5.000 kooperanata ukoliko se Vlada žurno ne očituje o raspisivanju natječaja za privatizaciju te tvrtke koju je početkom veljače predložio Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju.

To Vlada nije učinila iako je dva puta zasjedala nakon što je HFP 2. veljače predložio Vladi raspisivanje natječaja po posebnim uvjetima za privatizaciju "Dalmacijavina".

Matijašević je rekao kako je u imotskom "Trimotu" ugroženo 200 radnih mjesta jer je Ministarstvo financija, odnosno Carinska ispostava, prije više od dva mjeseca blokirala račun toj tvrtki zbog njenih dugova još iz razdoblja od 1995. do 2006. godine. Pozvao je Vladu da deblokira račun "Trimotu" kako bi ta tvrtka mogla realizirati ranije potpisani ugovor za izvoz svojih tekstilnih proizvoda.

Kritizirajući Vladu Matijašević je rekao da se ona samo deklarativno zauzima za spašavanje radnih mjesta, a ništa konkretno ne poduzima u tom pogledu. Matijašević je izrazio dvojbe i u uspjeh drugog kruga privatizacije brodogradilišta.

Zamjerio je dosadašnjem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću što niti jednom nije otputovao u Bruxelles radi zaštite hrvatskih interesa u razgovorima o brodogradnji s predstavnicima Europske komisije. Pozvao je novoizabranog predsjednika Ivu Josipovića da se u Bruxellesu zauzme za zaštitu domaćih brodogradilišta. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 18:28:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh