« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NITKO NEĆE TERET

HUS protiv mjera koje pogađaju radnike i mlade obitelji

Sindikat inzistira da premijerka u proceduru dorade mjera čim prije uključi sve socijalne partnere

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

gospodarski oporavak

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas premijerku Jadranku Kosor da ozbiljno preispita učinke pojedinih mjera gospodarskog oporavka jer bi se njihovom primjenom bitno otežao položaj mladih radnika i njihovih obitelji.

U uvjetima u kojima su se i nositelji ekonomske politike uvjerili u promašenost svojih dosadašnjih vizija i planova, neophodno je nedvosmisleno napustiti dosadašnji uvozni i trgovački kurs državnog razvoja i okrenuti se proizvodnji i izvozu, ističe HUS u priopćenju.

Stoga potrebne uštede ne smiju biti usmjerene na nositelje razvoja zemlje, pa HUS najave ukidanja poreznih olakšica za stambene kredite i životna osiguranja smatra krajnje nepravednim i kontraproduktivnim budući da će teret tih mjera podnijeti mladi ljudi i radnici koji predstavljaju dio stanovništva važan za razvoj i budućnost zemlje.

Predloženo ukidanje porezne olakšice za stambene kredite u izravnoj je koliziji s nedavnim mjerama subvencioniranja kupnje stanova, što će rezultirati destimuliranjem potražnje za stanovima i gubitkom aktivnosti krizom pogođenog građevinskog sektora, upozorava HUS.

Ukidanjem olakšica za premije dopunskog osiguranja, privatnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja preko noći bi se u kućne proračune brojnih obitelji koje, za razliku od države, odgovorno i savjesno planiraju prihode i rashode uvela nesigurnost koja će zasigurno uvjetovati pad potrošnje i nove teškoće, kako za pružatelje tih usluga, tako i krhki državni proračun.

Zato HUS inzistira da premijerka u proceduru dorade mjera čim prije uključi sve socijalne partnere, a posebice one koji bi teret tih mjera trebali iznijeti "na svojoj grbači".(hina/metro-portal)

21.04.2010. 12:28:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh