« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KOLEKTIVNA KAZNA

Humanitarne agencije pozvale Izrael da prekine blokadu Gaze

Stanovnici Gaze umiru zbog nedostatka lijekova i adekvatne medicinske skrbi koju Izrael, uz pomoć Egipta, nastavlja blokirati bez imalo popuštanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Ujedinjeni narodi

,

Savez međunarodnih agencija za razvoj

,

AIDA

Agencije Ujedinjenih naroda i Savez međunarodnih agencija za razvoj (AIDA), koji okuplja 80 nevladinih udruga, objavili su u srijedu izvješće o stanju u Gazi i pozvali Izrael da ukine blokadu koja opasno ugrožava zdravlje i život stanovništva.

"Imali smo dramatične slučajeve bolesnika koji umiru jer ne mogu izaći i dobiti bolju medicinsku skrb u Izraelu", rekao je na konferenciji u Gazi Max Gaylard, koordinator za humanitarne operacije na palestinskim područjima.

Izvješće je predstavljeno godinu dana poslije izraelske vojne ofenzive na Gazu, kojom vlada radikalni pokret Hamas koji ne priznaje državu Izrael.

Agencije pozivaju izraelske vlasti da ublaže kontrolu granica Gaze i dopuste dopremu pomoći čime će olakšati život stanovnika te enklave.

U izvješću stoji da je 1.103 bolesnika zatražilo dozvolu za liječenje u Izraelu od prosinca 2009., a od tog broja njih 21 dobilo je negativan odgovor ili odgodu.

"Dvije su osobe nedavno umrle čekajući dopuštenje", navodi se u izvješću.

U tekstu također stoji da je u cijeloj 2009., umrlo 27 pacijenata koji su čekali odgovor.

Izrael je Egiptu oduzeo Gazu ratom iz 1967., i zbog dugotrajne okupacije to se područje nije razvijalo. Poslije izraelskog povlačenja iz Gaze 2005., mirna koegzistencija Palestinaca s Izraelom nije zaživjela.

Kritičari optužuju Izrael da kolektivno kažnjava 1,5 milijuna stanovnika Gaze zbog toga što tim područjem vlada Hamas. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 19:15:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh