« Film
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
6. PO REDU

Human Rights Film Festival od 24. do 28. ožujka

Filmovi na festivalu tematiziraju suočavanje s ratnim zločinima i genocidom u 20. stoljeću.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (humanrightsfestival.org)
Više o

kino Europa

,

human rights film festival

,

ratni zločin

,

ljudska prava

,

URK

,

genocid

,

art-kino Croatia

,

Petar Milat

,

Paolo Sorrentino

,

Eyal Sivan

,

Lav Diaz

,

Multimedijalni institut

Odnos politike i ljudskih prava, odnosno politički sustavi i ratnih zločini, središnja su tema 6. Human Rights Film Festivala, koji će se održati od 24. do 28. ožujka u kinu "Europa", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sama ideja ljudskih prava postala je dvojbena otkako su ljudska prava počela služiti kao legitimacija za humanitarne intervencije i ratove, vođene vojnim i političkim interesima, rekao je Petar Milat, programski voditelj festivala.

Filmovi na festivalu tematiziraju suočavanje s ratnim zločinima i genocidom u 20. stoljeću, napomenuo je Milat, dodavši da se više fokusiraju na međunarodne događaje, nego na one s prostora bivše Jugoslavije, koji su više bili obrađivani.

Festival će otvoriti canneski laureat, film "Il divo" talijanskog redatelja Paola Sorrentina, portret bivšeg talijanskog premijera Giulija Andreottija.

Gost festivala je kontroverzni izraelski redatelj Eyal Sivan, a prikazat će se njegova tri filma - "Specijalist" o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu, "Iz ljubavi prema narodu" o istočnonjemačkoj tajnoj službi Stasi i "Građani K" o populizmu na primjeru poljskih političara braće Kaczynski.

Igrani i dokumentarni filmovi raspoređeni su u 15 projekcija, a prikazat će se, među ostalim, film o češkom predsjedniku i književniku Vaclavu Havelu, kratki filmovi 20 istaknutih svjetskih redatelja o ljudskim pravima te sedam i pol sati dug film "Melankolija" filipinskog redatelja Lava Diaza.

U suradnji s "Documentom" i Centrom za ljudska prava održat će se okrugli stolovi o statusu žrtava na suđenjima za ratne zločine te o događanjima u Gazi.

Paralelno sa Zagrebom, u Art-kinu Croatia u Rijeci, prikazat će se devet filmova s festivala te održati rasprava o politici i etici.

Organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK".

Informacije i raspored festivala mogu se pronaći na službenoj stranici Human Rights Film Festivala. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 16:18:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh