« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAKON SJEDNICE

HSS podržao Vladin program gospodarskog oporavka

Antirecesijski program zahtijevat će velik broj reformi u sustavu mirovinskog osiguranja, državne uprave, školstva i lokalne samouprave, smatra Josip Friščić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HSS

,

Josip Friščić

,

program oporavka

,

antirecesijski program

Predsjedništvo HSS-a na današnjoj je sjednici podržalo Vladin program gospodarskoga oporavka, ali i upozorilo kako je za uspješnu provedbu 128 predloženih mjera potrebno napraviti cijeli niz analiza i izračuna, rekao je predsjednik stranke Josip Friščić.

Nakon dvosatne sjednice stranačkoga Predsjedništva, na kojemu se raspravljalo o novim antirecesijskim mjerama, predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je novinarima da sve predložene mjere treba dobro proanalizirati, s obzirom na to kako će utjecati na pojedine skupine stanovništva, pojedine gospodarske sektore, kao i kakve će posljedice one imati za državni proračun.

Među ostalim, za HSS je sporno ukidanje parafiskalnih nameta, traže da se za ukidanje poreznih olakšica provedu posebne analize, te da se za sve jedinice lokalne samouprave stvore isti uvjeti. Na pitanje novinara je li to početak distanciranja od HDZ-a, Friščić je rekao da "oni jesu i ostaju partneri, ali neće dijeliti odgovornost ako nemaju pravo sudjelovati u kreiranju mjera".

Antirecesijski program, koji je u ponedjeljak premijerka Jadranka Kosor predstavila koalicijskim partnerima, zahtijevat će velik broj reformi u sustavu mirovinskog osiguranja, državne uprave, školstva, lokalne samouprave, smatra Friščić. Ističe i kako premijerka Kosor ima načelnu podršku HSS-a, ali i da su im neke mjere sporne, te da općenito nedostaju detaljan plan i rokovi provedbe. HSS, primjerice, upozorava na cijeli niz važnih djelatnosti koje se financiraju od parafiskalnih nameta, od vatrogasne zajednice i razminiranja šuma do uređenje prometnica, te se pita na koji će se način ubuduće za to namaknuti sredstva.

Porezne se olakšice, pak, ne bi trebale ukidati prije analize utjecaja tog poteza na pojedine kategorije stanovništva, kazao je Friščić, navodeći kako se "već deset godina poreznim olakšicama stimuliraju mlade obitelji na kupnju stana, a sada se te olakšice dovodi u pitanje".

Što se pak tiče jedinica lokalne i regionalne samouprave, HSS smatra da se ne može preispitivati njihova učinkovitost prije nego što se stvore uvjeti za njihovo funkcioniranje.

"Po izračunima HSS-a, u ovom trenutku 379 jedinica lokalne samouprave ima prihode manje od 2500 kuna po stanovniku, što je minimum za ispunjavanje njihovih zakonom predviđenih obveza. Iz državnog proračuna trebalo bi u tu svrhu namaknuti još milijardu i 160 milijuna kuna", rekao je Friščić napominjući da bi tek onda imalo smisla preispitivati njihovu učinkovitost.

HSS se protivi i najavljenoj prodaji državne imovine, a predsjednik stranke upozorava da su "u svijetu danas prisutna kretanja sasvim suprotnog karaktera". "Nedostatak je programa i to što ne postoje jasne pripreme za korištenje sredstava pretpristupnih i strukturnih fondova EU-a, koji bi nam mogli pomoći u rasterećenju sadašnjih zaduživanja", ocijenio je Friščić. Od mjera koje HSS podupire izdvojio je samo inicijativu za poboljšanje likvidnosti, koja bi trebala krenuti od države i javnih poduzeća. (hina/metro-portal)

21.04.2010. 21:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh