« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZAR TAKO ZORANE?

HSS optužio Milanovića za euroskepticam

Ovom svojom izjavom je Premijer šokirao ne samo hrvatsku javnost već i europske političare koji pomažu Hrvatskoj na putu europskih integracija kažu u HSS-u

Fotografija vijesti
Više o

HSS

,

Zoran Milanović

,

euroskepticizam

Hrvatska seljačka stranka (HSS) smatra da je premijer Zoran Milanović izjavom da će se hrvatski građani možda na referendumu izjašnjavati o promjenama o kojima se sad razgovara u Europskoj uniji, šokirao domaću javnost i europske političare i da njome dolijeva ulje na vatru domaćih euroskeptika.

"Predsjednik hrvatske vlade prije početka summita 27 zemalja članica EU u Bruxelles-u izjavio je da će Hrvatska biti spremna za ulazak u punopravno članstvo u srpnju 2013.g. Premijer je ocijenio da su pitanja o kojima se raspravlja posljednjih mjeseci u EU vrlo važna te da ih se ne može jednostavno prihvatiti i da će hrvatski građani možda o tim temama morati odlučivati na referendumu.

Ovom svojom izjavom je Premijer šokirao ne samo hrvatsku javnost već i europske političare koji pomažu Hrvatskoj na putu europskih integracija.

Naime, ovakav premijerov nastup ne samo da pokazuje potpuno nerazumijevanje integracijskih procesa u EU već dolijeva ulje na vatru domaćih euroskeptika i protivnika ulaska Hrvatske u članstvo EU. Mogući referendumi bi, uz ovakvu vladinu komunikacijsku strategiju europskih pitanja, mogli dovesti u pitanje ulazak u članstvo EU što bi za ekonomsku i svaku drugu budućnost Hrvatske i hrvatskih građana moglo značiti potpunu katastrofu", navodi se u današnjem priopćenju HSS-a.

Europski čelnici na summitu u Bruxellesu dovršavaju proces monetarne i fiskalne integracije koja je nužna za izlaza iz krize ali i za razvoj Europe. Kako bi se osigurala platforma za ekonomskih rast europskih zemalja u budućnosti potrebna je veća monetarna integracija (nadzor bankarskog sustava) i snažnija fiskalna integracija (nadzora nad proračunskim politikama zemalja-članica). To su dostignuća europskog razvoja koje Hrvatska mora prihvatiti. Strah od ovakvih integrativnih procesa koji je svojom izjavom podgrijao premijer Milanović je potpuno neopravdan i opasan za europsku budućnost Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Jedini vanjski poticaj rastu hrvatskog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta može i mora doći iz učinaka ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. Ulaskom u članstvo EU Hrvatskoj ne samo da će postati dostupni fondovi i „omotnice dobrodošlice", ostali razvojni fondovi, nego će Hrvatskoj sniziti, vjerojatno prepoloviti troškove zaduživanja, kaže se među ostalim u priopćenju.

20.10.2012. 15:52:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh