« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOVOLJNO RUKU

HSP osudio dogovor Kosor-Milanović o glasovanju dijaspore

Predsjednik HSP-a Daniel Srb kaže da su HDZ i SDP isključili sve ostale parlamentarne stranke iz donošenja tako važnih odluka

Daniel Srb
Daniel Srb (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

HDZ

,

HSP

,

SDP

,

Daniel Srb

,

ustavne promjene

,

Zemlja gruva

Hrvatska stranka prava (HSP) najoštrije osuđuje dogovor Kosor-Milanović koji se odnosi na ustavne promjene vezano za glasovanje dijaspore, jer su HDZ i SDP isključili sve ostale parlamentarne stranke iz donošenja tako važnih i sudbinskih odluka za hrvatsku budućnost, izjavio je predsjednik HSP-a Daniel Srb na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Budući da imaju dovoljno "ruku" u Hrvatskom saboru da se takve ustavne promjene i donesu, dužnost je HSP-a "hrvatsku javnost upozoriti o kakvim se opasnim presedanima radi, a koji će imati u idućim desetljećima nesagledive posljedice", ocijenio je Srb.

Dodao je kako se takvim glasovanjem dijaspore, koje je "svedeno na glasovanje u konzularnim predstavništvima, što znači, primjerice u BIH, tek na nekih četiri mjesta, ukida demokratsko pravo hrvatskih građana da odlučuju o parlamentarnoj budućnosti Hrvatske".

Srb smatra kako su ustavnim promjenama narušena demokratska prava hrvatskih državljana bez obzira gdje žive, što se "u budućnosti može teško osvetiti hrvatskoj državi". Nedopustivim je ocijenio i dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Povjerenstva za Hrvate izvan domovine i počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić kazao je da se ustavnim promjenama omalovažava i Domovinski rat, te procijenio da će najviše biti pogođeni Hrvati u BIH.

Prema Đapićevim riječima, HDZ koji je "bio državotvorna stranka to očito više nije", a "na djelu je nova politika". Dodao je kako su Hrvati "od 1945. do 1990. bili progonjeni i prisiljeni odlaziti u emigraciju" te kako je nelogično i upitno zašto se danas to sve zaboravlja. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 14:20:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh