« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MAGLA ILI ODLUČNOST?

HSLS odobrava nove gospodarske mjere, HSS mudro čeka

HSS zadržava pravo da traži pojašnjenja i doradu nekih mjera, kad se budu ugrađivale u zakone

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Josip Friščić

,

Jadranka Kosor

,

vladine mjere

,

Podravka

,

Darinko Kosor

,

ukidanje harača

Čelnici stranaka vladajuće koalicije razmotrili su danas u Banskim dvorima nove antirecesijske mjere koje je izradio savjetnički tim premijerke Jadranke Kosor, a koje je u cijelosti pozdravio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, dok je predsjednik HSS-a Josip Friščić izrazio određenu zadršku.

"Nikad nikom nisam dao bjanko mjenicu, pa ni danas", kazao je Friščić nakon sastanka, najavljujući da će o mjerama koje im je prezentirala premijerka izvijestiti stranačko vodstvo.

Objasnio je da je riječ o mjerama koje načelno proizlaze iz koalicijskog sporazuma, ali da HSS ipak "zadržava pravo da traži pojašnjenja i doradu nekih mjera", kad se budu ugrađivale u zakone.

Friščić nije želio reći o kojim se mjerama konkretno radi, budući da će o njima govoriti premijerka na konferenciji za novinare.

Podsjetio je tek da koalicijski sporazum sadrži niz ciljeva, među kojima su najznačajniji efikasnije gospodarstvo i država, manja opterećenja gospodarstva i veća ulaganja u gospodarski razvoj.

Otkrio je da je na sastanku bilo primjedbi na politiku poticaja u poljoprivredi, a odbacio je tumačenja da sustav ne funkcionira.

"Ako postoji područje koje je definirano u Bruxellesu, onda je to poljoprivreda, koja će zasigurno biti na dobitku ulaskom u EU", rekao je. Dodao je i da su neki partneri na današnjem sastanku "pokazali da uopće ne znaju kako sustav funkcionira", a uputio ih je da isključivo u uredima državne uprave pri županijama mogu ostvariti poticaje ili prijaviti zlouporabe.

Friščić ne koči prodaju Podravke

Friščić je odbacio tumačenja da se protivi da Emil Tedeschi uđe u Podravku, ali i naglasio da je Podravku moguće kupovati isključivo putem burze.

"Tedeschi ili bilo tko može danas, sutra, svaki dan otići na burzu i kupovati, ali mora imati novce i kupovati vlasničke udjele, a onda upravljati tvrtkom, na temelju vlasničkih udjela, o preuzimanju se moglo govoriti u nekom drugom razdoblju, kada se u ovoj državi preuzimalo ili čak i uzimalo, a nije se zbog toga gotovo ništa trebalo davati, ali vjerujem da su ta vremena iza nas. Lovu na sunce, na burzu, kupi i upravljaj", poručio je Friščić.

Darinko Kosor je bez zadrške pozdravio nove gospodarske mjere. "HSLS je više nego zadovoljan, jer je prihvaćeno više od 80 posto onoga što smo predložili u svom programu", rekao je.

Kosor: Dobili smo prave liberalne mjere

Na pitanje je li bilo riječi o rezanju povlaštenih mirovina, Kosor je kazao, "i taj je dio prihvaćen", no nije želio reći o čemu se konkretno radi.

Rekao je da misli da je riječ o "pravim liberalnim mjerama", a na pitanje jesu li došle prekasno odgovorio, "Nikad nije prekasno za građane Hrvatske koji teško žive i ostaju bez posla".

Partneri su dogovorili i u kojem će smjeru ići ustavne promjene, a najavljivana rasprava o objavi registra branitelja danas nije otvorena.

Koalicija se danas sastala prvi puta nakon dvomjesečne stanke, a Kosor je kazao kako se nada da će ti sastanci od sada biti češći te da će se partneri sastajati jednom mjesečno.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 15:15:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh