« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ANDRIJA HEBRANG

Hrvatsku je Josipović uveo u red svjetskih agresora

Hrvatska nikad nije dijelila Bosnu i Hercegovinu, već je morala ući na njen teritorij da bi obranila svoj teritorij

(Davor Žunić/Cropix)
Više o

Hrvatska

,

BiH

,

Andrija Hebrang

BiH se počelo dijeliti prijedlogom povjerenstva Vijeća Europe 1992. godine, rekao je večeras potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang komentirajući današnju izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu.

"To je istina o podjeli BiH, a ne ono što je danas rekao predsjednik Josipović", rekao je Hebrang upitan kako komentira izjavu predsjednika Josipovića, koji je u Sarajevu izrazio žaljenje zbog sudjelovanja Hrvatske u politici podjele BiH 90-ih godina prošlog stoljeća. Bilo bi pristojno i politički mudro, "ako se neko ispričava u ime države i naroda, da najprije to prodiskutira s tim narodom u svojoj državi", kazao je Hebrang.

Šef prve komisija koju je imenovalo Vijeće Europe 1992. s ciljem da se nađe rješenje za BiH, Leo Tindemans, dao je s komisijom tri moguća riješenja od kojih je jedno bilo "baršunasta podjela BiH", rekao je Hebrang. To je značilo podjelu BiH u miru, bez rata i pod nadzorom međunarodne zajednice, rekao je. Kada mi je predsjednik Franjo Tuđman to pokazao, rekao je, "ovi hoće dijeliti BiH, ako prođe ta varijanta mi ne smijemo biti nespremni", ispričao je Hebrang.

"Hrvatsku je Josipović uveo u red svjetskih agresora, što apsolutno nije istina", rekao je Hebrang i potvrdno odgovorio na upit može li to Hrvatskoj donijeti štetu.

"Ako smo bili agresori u BiH, pitajte se što će sad biti s onima koji su trenutno na sudu u Den Haagu, a koji su optuženi za ratne akcije na području BiH, što će biti s pisanjem povijesti, sa slikom stvaranja hrvatske države u to vrijeme", rekao je Hebrang večeras nakon predstavljanja knjige Žarka Domljana "Visoko podignimo zastavu" u zagrebačkom Novinarskom domu. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 23:41:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh