« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SUKOB

Hrvatskoj rok do kraja tjedna

Nove hrvatske trgovinske mjere su „diskriminacijske“, pa susjedne zemlje pozivaju Zagreb da ih „uskladi s tržišnim načelima“, zaključeno je u Sarajevu. Svaka pogođena zemlja dogovor će provoditi pojedinačno

Problemi sa susjedima eskaliraju
Problemi sa susjedima eskaliraju (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

uvoz hrane

,

inspekcija

,

zemlje regije

Ministri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije usuglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mjera koje je uvela Hrvatska za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja. Oni su potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Europskoj komisiji. Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski pozvali su Hrvatsku da ukine diskriminacijske mjere i uskladi ih s tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cijene inspekcijskih kontrola uskladi s prosječnim iznosima koji vrijede u zemljama u regije i Europskoj uniji. Ministri su zatražili i hitan sastanak s nadležnim ministrom u Hrvatskoj koji bi se, kako smatraju, trebao održati do kraja ovog tjedna u Podgorici.

„Svako dodatno odlaganje rješenja dovelo bi do nesagledivih posljedica za sve proizvođače u zemljama regije, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća. Sve dok se to ne riješi, svaka zemlja će u cilju zaštite vlastitih gospodarskih interesa, poduzeti konkretne mjere i mehanizme koje smatra adekvatnima", izjavio je na konferenciji za novinare ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku u Sarajevu konstatirano je da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju. Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u rujnu u Skopju.

Također, Europska komisija je pozvana da se uključi u rješavanje problema, a dogovoreno je i da Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Hrvatska spremna na razgovor

Hrvatska je nedavno usvojila mjere kojima je proširila popis voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu tih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU-a. Tako se taksa, umjesto dosadašnjih 90 kuna, sada naplaćuje 2.000. Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namjerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomjernog uvoza.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je prije sastanka u Sarajevu da se hrvatska mjera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju, ali je dodao i to da je spreman na razgovor. „Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susjednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitiziralo, to definitivno tako nije trebalo biti", rekao je Tolušić.

08.08.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh