« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ipak medalja

Hrvatskoj bronca na svjetskom prvenstvu u vaterpolu

Pomlađena reprezentacija uspjela je napokon doći i do bronce u osmom pokušaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Dugandžić/CROPIX)
Više o

svjetsko prvenstvo u vaterpolu

,

Hrvatska vaterpolo bronca

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je bromčanu medalju na 13. svjetskom prvenstva u Rimu nakon što je u utakmici za treće mjesto pobijedila SAD sa 8:6 (2:3, 1:1, 2:0, 3:2).

Hrvatska tako nije obranila naslov prvaka svijeta osvojen prije dvije godine u Melbourneu, ali s osvojenim odličjem i prikazanoj igri na SP možemo biti zadovoljni jer su odabranici Ratka Rudića u Rimu, uz pet pobjeda, (Brazil, Crna Gora, Kina, Rumunjska i SAD) doživjeli samo jedan poraz u polufinalu od Srbije.

Susret su pred 1000 gledatelja sudili Borrell iz Španjolske i Flahive iz Australije.

HRVATSKA: Brzica, Burić 1, Bošković 1, Dobud, Buljubašić, Antonijević, Karač, Bušlje 1, Sukno, Barač 2, Hinić 1 , Obradović 2 (1), Pavić.

SAD: Moses, Varellas 1, Alexander 1, Powers 1, Johnson, Beaubien, Azavedo 2, Bailey, Hutten, Smith, Krumpholz 1, Kerr.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8 (3), SAD 10 (5)

PETERCI: Hrvatska 1 (1), SAD 0.

Hrvatski vaterpolisti prvi put su na velikim natjecanjima osvojili brončano odličje. Naime, u dosadašnjih sedam pokušaja na raznim europskim i svjetskim prvenstvima te FINA kupu naši su reprezentativci čak sedam puta igrali za brončanu medalju i nikada je nisu uspjeli osvojiti.

Zato ovo odličje jest uspjeh za hrvatski vaterpolo pogotovo kada se zna da su se od reprezentacije nakon Olimpijskih igara u Pekingu oprostili najiskusniji, (Vićan, Đogaš, Vrdoljak, Smodlaka), a da zbog ozljeda Rudić u Rimu nije mogao računati na ozlijeđene i bolesne Jokovića, Markovića i Muslima.

Bio je to i peti susret Hrvatske i SAD na svjetskim prvenstvima i četvrta pobjeda naših vaterpolista do koje su došli puno teže nego što smo očekivali. Dapače, nakon prve četvrtine, u kojoj su Amerikanci brzim plivanjem zbunjivali našu obranu, činilo se da su na pravom putu da postanu prva neuropska reprezentacija koja će na svjetskom prvenstvu osvojiti odličje. Preokret je najavljen sredinom druge četvrtine kada je vratar Josip Pavić obranio nekoliko teških udaraca, a nakon što su naši reprezentativci treću četvrtinu dobili s 2:0 i poveli s 5:4 činilo se da će lakše doći do pobjede.

Uporni Amerikanci preko Azaveda minutu prije kraja koriste prednost od čak dva igrača više i smanjuju naše vodstvo na minimalnih 7:6. U posljednjem napadu, 27. sekundi prije kraja susreta, kapetan Samir Barač sjajno pronalazi Igora Hinića koji postiže pogodak kojim potvrđuje našu zasluženu pobjedu. U redovima Amerikanaca sjajan je bio vratar Merrill Moses, koji je prošle sezone brano vrata Šibenika, a u utakmici je imao deset sjajnih obrana. Njemu uz bok ide i kapetan Američke reprezentacije Anthony Azevedo, koji će i ove godine braniti boje Juga iz Dubrovnika, ne novi, stari, član zagrebačke Mladosti Jesse Smith koji je u obrani sjajno držao naše centre Hinića i Dobuda.

U redovima naše reprezentacije pohvale zaslužuju svi, posebno vratar Josip Pavić čijih nas je osam obrane vratile u igru te trojica najiskusnijih Barača, Burića i Hinića, koji su uz mladog Paula Obradovića najzaslužniji za prvu hrvatsku brončanu medalju na velikim natjecanjima.

01.08.2009. 20:03:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh