« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Hrvatsko je more visoke kakvoće

More u kojem se smijete kupati na svakom korako pravo je bogatstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

najljepše plaže

,

kvaliteta mora

,

Brošura o kakvoći mora

,

kupanje u moru

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na svojim je internetskim stranicama objavilo Izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana u 2008. i Brošuru o kakvoći mora za 2008., prema kojima je more pogodno za kupanje u Hrvatskoj visoke kakvoće.

Ispitivanje je vršeno na 890 točaka od kojih je 1,24 posto označeno kao umjereno onečišćeno more, ali ni jedna točka kao jače onečišćeno more, iz čega proizlazi da je more pogodno za kupanje u RH visoke kakvoće te ispunjava stroge kriterije propisane Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama.

Program praćenja stanja kakvoće mora na morskim plažama započeo je prije gotovo dvadeset godina i do danas je prošao kroz brojne dorade, prilagodbe i promjene. Program ispitivanja kakvoće mora na morskim plažama financira se iz proračuna priobalnih županija. Ispitivanje mora provode ovlašteni laboratoriji, navodi se na stranicama Ministarstva zaštite okoliša.

Hrvatska obala duga je gotovo 6000 kilometara, a pjeskovite i šljunčane plaže zastupljene su na 5,4 posto obale. 

Kako bi se osiguralo održivo korištenje Jadranskog mora i obalnog prostora grade se, dograđuju i rekonstruiraju uređaji za sakupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u obalnim naseljima i gradovima. Osiguravaju se i uvjeti za ispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, posebice Barcelonske konvencije, MARPOL i Londonske konvencije itd. (hina/metro-portal)

09.01.2009. 14:31:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh