« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
TAKO TAKO

Hrvatsko gospodarstvo 47. na svijetu po invativnosti

Na listi najinovativnijih svjetskih gospodarstava uvjerljivo dominiraju europski predstavnici, a Hrvatska se našla u gornjem dijelu ljestvice

Koliko smo inovativni
Koliko smo inovativni (Arhiva)
Više o

gospodarstvo

,

Hrvatska

,

globalni indeks inovativnosti

Među 128 država u ovogodišnjem Global Innovation Indexu koje čine 97,9 posto svjetskoga gospodarstva Hrvatska je zauzela 47. poziciju.

U odnosu na lanjsku listu pali smo za sedam mjesta. No, valja naglasiti da je na lanjskoj listi bila 141 država. Od nama susjednih država ove je godine bolje plasirana Slovenija na 32. mjestu i Mađarska na 33. poziciji. Iza Hrvatske je Crna Gora na 51. mjestu, Makedonija na 58. mjestu, Srbija je zauzela 65., dok je Bosna i Hercegovina najlošije plasirana od država bivše Jugoslavije zauzevši 87. poziciju.

Globalni indeks inovativnosti zajednički je projekt Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), sveučilišta Cornell te poslovne škole Insead.

U formiranju liste inovativnosti gospodarstava uzeto je obzir nekoliko područja, poput razvijenosti infrastrukture, stabilnosti institucija, tržišne i poslovne sofisticiranosti, kreativne proizvodnje te istraživanja. Gledano po područjima, Hrvatska je najbolje plasirana u području stabilnosti institucija gdje smo zauzeli 42. poziciju. Najlošije stojimo u području tržišne sofisticiranosti koja uključuje pristup kreditima, zaštitu investitora ili broj projekata financiranih rizičnim kapitalom.

17.08.2016. 10:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh