« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ADEKVATNA EDUKACIJA

Hrvatski učenici u Vojvodini dobit će knjige od beogradskog nakladnika

Beogradski nakladnik "BIGZ", koji je prije pet godina kupila zagrebačka "Školska knjiga", tiskat će školske udžbenike za učenike hrvatske nastave u Vojvodini

(Mila Batinica/CROPIX)
Više o

Srbija

,

Vojvodina

,

udžbenici

,

William Butler Yeats

"Udžbenici za sve razrede osnovne škole tiskat će se za sljedeću školsku godinu, ali imamo rješenje i za ovu godinu", izjavila je direktorica BIGZ-a Mirjana Miloradović. Dodala je kako to proistječe iz činjenice da je "BIGZ" u vlasništvu zagrebačke "Školske knjige", koja je i proteklih godina osiguravala udžbenike za učenike hrvatskih odjela u Vojvodini.

"Očekujemo da će prevođenjem sa srpskog i tiskanjem udžbenika na hrvatskom jeziku u aranžmanu BIGZ-a biti zatvoreno jedno od najvažnijih pitanja obrazovanja hrvatske manjine u Srbiji", rekao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Član Izvršnog odbora HNV-a za obrazovanje Pero Horvacki dodao je da je problem udžbenika negativno utjecao na roditelje pri donošenju odluke o upisu u hrvatske odjele. "I zato je od iznimne važnosti riješiti ovo pitanje", istaknuo je Horvacki i podsjetio da su se udžbenici dosad uvozili iz Hrvatske, ali s tim je posljednjih godina bilo problema.

Oko 400 učenika hrvatskih odjela u subotičkim osnovnim školama i gimnaziji zato u prvoj polovici završene školske godine nije imalo udžbenike. Mirjana Miloradović je rekla da se "BIGZ", pošto ga je kupila "Školska knjiga", zbog dobre privatizacije "dobro pozicionirao" i u Srbiji kotira vrlo visoko.

Unatoč protivljenju dijela srbijanske javnosti, "Školska knjiga" uspjela je 2005. godine kupiti "BIGZ" za 600.000 eura. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 20:49:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh