« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
FITCH

Hrvatski rejting i službeno je - smeće

Kreditna agencija tvrdi da je su fiskalne prognoze lošije za Hrvatsku nego su bile kod posljednje analize u studenom

U Hrvatsku se ne isplati investirati
U Hrvatsku se ne isplati investirati (Arhiva)
Više o

smeće

,

Hrvatska

,

BBB

,

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

,

BB+

Od prethodne procjene u studenome 2012. godine, fiskalna se situacija pogoršala, pa bi ove godine deficit opće države mogao porasti s 3,9 na 4,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi u izvješću Fitch.

Pritom bi dug opće države do 2016. godine mogao dosegnuti 66 posto BDP-a. Uz to, i ove godine nastavit će se recesija, koja traje od 2009. godine, pa se očekuje pad gospodarstva za daljnjih 0,9 posto. Ocjena 'BB+' označava neinvesticijski (špekulativni) rejting.

Fitch je snizio kreditni rejting Hrvatske na BB+ sa BBB-, dok je prognoza stabilna. Kreditna agencija tvrdi da je su fiskalne prognoze lošije za Hrvatsku nego su bile kod posljednje analize u studenom.

Agencija očekuje da će deficit ove godine iznositi 4,7 posto, a ranija prognoza je bila 3,9 posto. Dug će porasti na 66 posto GDP-a, dok je ranija prognoza bila 62 posto. Fitch očekuje da će pad BDP-a ove godine iznositi 0,9 posto, dok su ranije previđali 0,3 posto rasta.

Institut za javne financije: Vlada ne treba razmišljati o svojoj nepopularnosti

'Postojeće stanje državnih financija ukazivalo je na moguće novo smanjenje kreditnog rejtinga države. Krajnje je vrijeme da se sadašnje i buduće vlade u upravljanju državnim financijama ne rukovode isključivo političkim izbornim nego ekonomskim ciklusima', navodi Anto Bajo u osvrtu Instituta za javne financije (IJF), u kojem je upozorio na mogućnost daljnjeg pada kreditnog rejtinga.

21.09.2013. 08:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh