« Nogomet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ANALIZA

Hrvatski nogomet – do grla u korupcijskoj močvari

Uhićenje Zdravka i Zorana Mamića postalo je tema i u švicarskom tisku. Ugledni dnevnik Neue Zürcher Zeitung analizira tim povodom (ne)prilike u hrvatskom nogometu - i hrvatskom društvu.

Mamić oduvijek izaziva kontroverze
Mamić oduvijek izaziva kontroverze (Arhiva)
Više o

Zdravko Mamić

,

korupcija

,

Zoran Mamić

,

uhićenje

„Mamićev klan" je državu, kako se sumnja, prevario za 30 milijuna eura, piše švicarski dnevni list. I sad se hrvatsko pravosuđe pozabavilo nogometnim moćnicima, piše NZZ. Čitatelje se podsjeća na sumnje koje već odavno prate poslovanje Zdravka Mamića, posebice kad se radi o sumnji u pronevjeru novca koji je zarađen na transferima igrača zagrebačkog Dinama u inozemstvo.

„Istraga otkriva duboki pogled u spletke Mamićevih", piše NZZ i precizira kako su u fokusu istražitelja transferi poput onog Luke Modrića 2008. u Tottenham. Ali i takozvani „privatni ugovori", koje je Zdravko Mamić sklapao s nogometnim zvijezdama.

„Mamić je na glasu kao dobro umrežen u redovima bivše nacionalno-konzervativne vladajuće stranke HDZ (NZZ greškom piše o HNZ, op. red.). Ali zaštita od strane pravosuđa i politike se urušava otkako je 2011. došlo do promjene vlasti", napominje NZZ. Vladajući socijaldemokrati su, piše švicarski list, donijeli zakon kojim je klupskim dužnosnicima i njihovoj rodbini zabranjeno posjedovanje agencija za transfere igrača. Ali i zakon se zaobilazilo uz pomoć trećih osoba, piše NZZ i spominje Mamićevog sina Maria. NZZ prenosi izjavu Zdravka Mamića koji sumnja da se radi o „političkoj spletki komunista".

Prašina koja je podignuta u slučaju Mamića samo dodatno povećava ionako jak pritisak na hrvatski nogomet, smatra NZZ, kojemu, „nakon nekoliko slučajeva rasističkih i nacionalističkih izgreda prijeti oštra kazna". Za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) NZZ piše kako je na glasu kao „marioneta Zdravka Mamića, baš kao i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović".

Piše: NZZ/SZ/sm/as
08.07.2015. 12:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh