« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
BRAVO

Hrvatski muzejski filmovi među deset najboljih u Europi

U uži izbor za prestižnu baštinsku nagradu Heritage in Motion koju zajednički dodjeljuju Europska muzejska akademija i Europa Nostra uvrštena su i četiri promotivna filma koje je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba

Radili smo sjajne filmove
Radili smo sjajne filmove (Arhiva)
Više o

filmovi

,

muzejski filmovi

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja ceremonija dodjele Heritage in Motion nagrada održat će se online krajem studenog.

Nagrada se od 2014. godine dodjeljuje najboljim digitalnim i multimedijskim ostvarenjima koja na kreativne i inovativne načine usmjeravaju pozornost javnosti na vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine, a ove godine u užem je izboru ukupno deset projekata iz jedanaest zemalja, izvijestio je Muzejski dokumentacijski centar.

Promotivne filmove za projekt "In Cultura Veritas", koji promovira bogatu kulturnu i enološku ponudu prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko, snimila je produkcijska kuća Eclectica u suradnji s filmskom redateljicom Juditom Gamulin i ilustratorom Mislavom Lešićem.

Kombinirajući suvremene animatorske i ilustratorske videoefekte s digitaliziranom baštinom koju čuvaju četiri muzeja - Samoborski muzej, Muzej Sveti Ivan Zelina,

Gradski muzej Jastrebarsko i Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah, publici su na atraktivan i jednostavan način približene povijesne ličnosti, događaji, priče i legende, lokalni obrti te povijest gradova i njihove stoljetne vinogradarske tradicije, napominje se.

Filmovima se kroz niz atraktivnih kadrova željelo provesti gledatelja kroz bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu i specifičnosti lokalnih vinogradarskih tradicija Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko, od grofice Erdödy koja je slala vino iz Zeline svom prijatelju Ludwigu van Beethovenu u Beč, preko vile Horvat na Plešivici koju su posjetile poznate osobe poput Charlieja Chaplina i Isadore Duncan, pa sve do župnika Mateja Vrečera koji je u Šmarju pri Jelšah uslijed suše sagradio Kalvariju koristeći žbuku pomiješanu s vinom.

Projekt In Cultura Veritas realiziran je u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, nositelj je Zagrebačka županija, a u njegovoj provedbi sudjeluje još pet projektnih partnera - Muzejski dokumentacijski centar, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

23.10.2020. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh