« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
WWF

Hrvatski ministar ima "Divlje srce Europe"

Ministri Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije dobili su nagradu WWF-a za očuvanje prirode

Jasen Mesić
Jasen Mesić (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Jasen Mesić

,

WWF

,

rezervat biosfere

,

Divlje srce Europe

Ministri Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije potpisali su deklaraciju o prekograničnom Rezervatu biosfere uz rijeke Muru, Dravu i Dunav zbog čega ih je organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund) proglasila "Divljim srcem Europe", prenosi Hina.

Nagrade su dobili ministri Jasen Mesić, Nikolaus Berlakovich, Sandor Fazekas, Oliver Dulić i Roko Žarnić. Ta nagrada ne predstavlja samo značajan korak naprijed u očuvanju regionalnih prirodnih bogatstava već služi i kao izvanredan primjer kako očuvanje prirode zbližava zemlje, priopćila je WWF Mediteranski program.

WWF se nada da će deklaracija ubrzati napore država da se u sljedećih nekoliko godina u potpunosti uspostavi prekogranično zaštićeno područje kako bi se očuvao taj zeleni pojas u srcu Europe.

Deklaracija, potpisana tijekom neformalnog sastanka ministara u sklopu mađarskog predsjedanja Europskom unijom, utire put za stvaranje prvog područja u svijetu koje je zaštićeno u čak pet zemalja te je svojom veličinom od 800.000 hektara najveće europsko riječno zaštićeno područje.

"Ovaj znakoviti prekogranični sporazum snažna je demonstracija zajedničke zelene vizije koja nadograđuje i učvršćuje regionalnu suradnju i jedinstvo u Europi", rekla je Andrea Štefan iz WWF Mediteranskog programa u Hrvatskoj.

WWF-ov projekt "Očuvanje europske linije života - stvaranje prekograničnog rezervata biosfere uz rijeke Dunav, Dravu i Muru" provodi se uz potporu MAVA Fundacije, Asamer Holdinga i Coca-Cole.

26.03.2011. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh