« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
AJDE NEŠTO

Hrvatski mediji uglavnom ne šire fake news

Većina hrvatskih medija - televizija, radija, elektroničkih publikacija i tiska pandemiju koronavirusa pratila i prati s ocjenom 'pet plus' te da iskakanja s lažnim vijestima nije bilo.

Trump vodi uvjerljivo
Trump vodi uvjerljivo (Arhiva)
Više o

hrvatski mediji

,

Fake News

No, prije ove aktualne ocjene Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije (VEM) je, na samom početku koronakrize sredinom ožujka, izdala dramatično upozorenje u svrhu zaštite javnog interesa svim elekroničkim medijima u Hrvatskoj.

"VEM upozorava da su zabranjene sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima javnog zdravlja. Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih s kojima smo suočeni", isticalo se u upozorenju.

Posebno je bilo naglašeno i da će Vijeće u skladu sa svojim nadležnostima, "ovakve pojave strogo sankcionirati, vodeći pritom računa o načelu razmjernosti i zaštiti javnog interesa".

Početkom travnja, na upit Hine, AEM je izvijestio o prvim rezultatima pojačanog nadzora elektroničkih i ostalih medija koji su, unatoč strahovanja mnogih medijskih stručnjaka, pokazale da u Hrvatskoj nije bilo "infodemije" lažnih vijesti.

11.10.2020. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh