« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Hrvatski laburisti: Vlada diže oluju koja će ju otpuhati

Hrvatski laburisti - Stranka rada u proglasu kojeg je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar oštro su se obrušili na Vladine mjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

referendum

,

Vlada

,

Dragutin Lesar

,

kritika

,

politika

,

Hrvatski laburisti - stranka rada

,

ugodno stanovanje

"Hrvatski laburisti - Stranka rada sa zabrinutošću prati potpuni gubitak orijentacije Vlade koju uspaničeno vodi Jadranka Kosor, a posebice panični strah od najavljenog referenduma i izjašnjavanja građana", priopćeno je danas iz te stranke.

"Vladin politički kompas potpuno se demagnetizirao i sad se vrti poput ventilatora. Ta bi obezglavljenost mogla odnijeti vladu, ali bi mogla i svima nama donijeti opasne glavobolje", upozoravaju laburisti.

"Vlada se najprije svojski potrudila da prikupljene potpise građana, njih osamsto tisuća, proglasi nelegalnima. No, zahtjev za raspisivanjem referenduma upućen je Hrvatskom Saboru i on će odlučiti hoće li se referendum održati. U nadležnom saborskom odboru, kao i u čitavom Saboru, HDZ ima većinu i može odlučiti što hoće", podsjećaju laburisti u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragutin Lesar.

Upozoravaju da je eventualna odluka o nemogućnosti i nepotrebnosti održavanja referenduma neustavna, što će, ako bude potrebno, sasvim sigurno potvrditi i Ustavni sud.

Navode da je prikupljen dovoljan broj potpisa na zakonit način i time iskazana volja hrvatskog naroda da se o određenom pitanju izjasni referendumom.

"Predloženo referendumsko pitanje uopće se ne odnosi na Izmjene i dopune Zakona o radu, već na određena prava iz radnog odnosa koja, prema prijedlogu organizatora prikupljanja potpisa, ne bi trebalo mijenjati. Povukla Vlada prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o radu iz procedure ili ne, to nema nikakve izravne veze s referendumom, njegovim održavanjem i referendumskim pitanjem", smatraju laburisti.

Također ističu da Vlada nikad i nije uputila predmetni zakon u parlamentarnu proceduru pa ga ne može ni povući. "Zakon se nije našao na dnevnom redu, što znači da i nije u proceduri. Saboru je dostavljen, a onda je predsjedniku Sabora rečeno da ga ostavi na čekanju. Takav slučaj nije ni predviđen poslovnikom", podsjećaju.

"O eventualnom odustajanju od referenduma može odlučiti samo Organizacijski odbor, koji je i pokrenuo postupak prikupljanja potpisa. Kako se ništa nije dogodilo da se takva odluka donese, uvjereni smo da do nje neće ni doći i da će se referendum održati kako je i planirano", naglašavaju laburisti.

"Svim nesuvislim i samoubilačkim potezima koje je Vlada povukla posljednjih nekoliko dana samo se zaoštrava politička situacija i nastoje zastrašiti građani. Građane Hrvatske nikad nitko nije uspio zastrašiti pa to neće uspjeti ni Vlada Jadranke Kosor. Može samo podignuti oluju koja će nju i njenu političku stranku otpuhati s političke scene. Možda je za to došlo i pravo vrijeme", drže laburisti.

05.09.2010. 12:57:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh