« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
VELIK USPJEH

Hrvatski inovatori osvojili brojne nagrade u Ženevi

Ženevski salon inovacija najprestižniji je godišnji skup inovatora iz cijelog svijeta, Hrvati sudjeluju od 1995.

Žarulja
Žarulja (Shutterstock)
Više o

inovatori

,

salon inovacija Ženeva

,

Zvonimir Viduka

Hrvatski inovatori osvojili su šest zlatnih, pet srebrnih i tri brončane medalje na ovogodišnjem 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi, prenosi Hina. Naši inovatori nagrađeni su i posebnim nagradama Rumunjskog ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta i Instituta "Ruska kuća" iz Moskve, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske.

Zlatnom medaljom nagrađeni su hrvatski inovatori Zvonimir Viduka i njegov uređaj za detekciju vlaka kod željezničko-cestovnog prijelaza TDR14, anticelulitna pasta za depilaciju s ljekovitim dodatcima Dijane Ćuzela, znanstveno vozilo upravljano internetom Lovre Dujnića, postrojenja za proizvodnju električne energije pogonjena morskim valovima Ferde Crnogorca, crijep za zagrijavanje vode sunčevom energijom Slobodana Buršića, kogeneracijsko postrojenje ĐĐ eniteh 500 stručnoga tima tvrtke Đuro Đaković Elektromont d.d.

Srebrenu medalju dobile su inovacije: držač za torbe za vrećice Đurđice Vorkapić i Saše Momirovića, suvenir izrađen reciklažom (unikatni stakleni umivaonik) Davorina Carena iz Lucijan prometa d.o.o., višestepena horizontalna centrifugalna pumpa tip HNVPM 50-190 skupine autora TTK d.o.o. Tvornica turbina Karlovac, biljni ekstrakti u proizvodnji prirodne kozmetike na bazi integralne suspenzije ljekovitog bilja i propolisa s kozmetičkim i medicinskim učinkom na kožu Ivane Zagorec Kolednjak iz Biovitalisa d.o.o., crna kutija za automobil Maura Josipovića i Matea Martinčića.

Brončanu medalju i posebno priznanje rumunjskoga Ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i športa dobila su univerzalna podesiva vrata Rade i Dragice Nekić. Brončane medalje dobili su zamjenska kutija za neiskorištene namirnice Đurđice Vorkapić i Saše Momirović te nosač prijanjajuće folije za pakiranje folipak Nikole Petkovića.

Posebno priznanje rumunjskoga ministarstva dobio je nosač papira na koji se skuplja stolica za daljnje medicinske analize intestisan Nikole Petkovića, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

09.04.2011. 20:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh