« Film
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
4FILM

Hrvatski filmaši za Japan - program za pomoć žrtvama potresa i tsunamija

Ciklus je organiziran u suradnji s kinima gdje će se prikazivati (Kino Grič, Kulturno- informativni centar, kino "Forum", Movieplex i Art-kino Metropolis) te distributerskom kućom Discovery

Hrvatski filmaši za Japan
Hrvatski filmaši za Japan (Shutterstock)
Više o

Japan

,

kino Grič

,

Movieplex

,

potres u Japanu

,

Art kino Metropolis

,

vladimir devide

,

potres tsunami

,

kino Forum

,

Kulturno informativni centar

,

Hrvatski filmaši za Japan

,

Mladen Santrić

Sav prihod od prodaje ulaznica za program "Hrvatski filmaši za Japan", u okviru kojega će se od 29. ožujka do 3. travnja u pet zagrebačkih kina prikazati hrvatski dokumentarci nadahnuti Japanom i dugometražni igrani japanski filmovi, donirat će se japanskom Crvenom križu za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu koji je pogodio tu zemlju, izvijestio je danas organizator ciklusa, produkcijska kuća iz Zagreba "4Film".

Program u kinu "Grič" otvara premijera dokumentarnog filma "5:7:5 za Hrvatsku" redatelja Mladena Santrića, autora i urednika niza emisija, filmskih i video radova, koji se u novom filmu bavi popularnim japanskim haikuom, tradicionalnim trostihom sa zadanom slogovnom strukturom. Prikazat će se i Santrićev dokumentarac "Vladimir Devide", u kojemu taj akademik, književnik i japanolog u osmom desetljeću života duhovito i slikovito pripovijeda o svojem porijeklu, vjeri, reinkarnaciji, prosvjetljenju, matematici, haiku poeziji, sapunicama, Kurosawi i knjigama.

Na rasporedu su i dva dokumentarna filma Tomislava Mršića - "Tokyo Light" koji prikazuje japansku plesnu grupu, ljude na pecalištu usred gradske vreve, plesačice havajskog plesa i igračice golfa na vrhu nebodera, te "Asobi" (u slobodnom prijevodu igra, igranje) koji istražuje sličnosti i razlike u fascinaciji Japanaca i Hrvata sportom.

Ciklus obuhvaća i dva japanska dugometražna igrana filma. Jedan od njih je Oskarom nagrađeni film "Odlasci" Yojiroa Takite, koji govori o čelistu koji nakon što ostane bez posla prolazi kroz spiritualno iskustvo rada na mjestu pogrebnika u neobičnom japanskom ritualu, a drugi je "Skrivena oštrica" Yojija Yamade, koji kroz život dvojice samuraja prikazuje velike promjene u Japanu koji se polovicom 19. st. otvara prema Zapadu. Ciklus je organiziran u suradnji s kinima gdje će se prikazivati (Kino Grič, Kulturno- informativni centar, kino "Forum", Movieplex i Art-kino Metropolis) te distributerskom kućom Discovery.

25.03.2011. 18:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh