« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
VODOSTAJ OPADA

Hrvatske vode ne očekuju nove poplave

Vodeni val koji je proteklih dana napravio probleme diljem zemlje bio je treći po veličini u proteklih tridesetak godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/Cropix)
Više o

poplave

,

Hrvatske vode

,

vodostaj

,

vodeni val

Glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić rekao je danas na konferenciji za novinare da se idućih dana ne očekuju veći problemi vezani uz moguće poplave, ali će i dalje biti pripravni.

Istaknuo je da vodostaj u Zagrebu i nizvodno opada, stagnira na području Jasenovca te da očekuju daljnji pad vode i njezino povlačenje prema Slavonskome Brodu. Podsjetio je da je tijekom blagdana u Hrvatsku stigao veliki vodeni val zbog kojega su bile uvedene redovite i izvanredne mjere obrane od poplava u slijevu Drave i Save te u primorsko-istarskim sljevovima. Uzrok tome bila je velika količina kiše i naglo topljenje snijega u Hrvatskoj i Sloveniji te na nekim mjestima visoka razina mora i jako jugo.

Husarić je rekao da su Hrvatske vode pravodobno reagirale i odradile posao i da su sve službe bile u punoj pripravnosti i u vezi s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) i policijom. "To je bio primjer kako treba reagirati u takvim situacijama", dodao je.

U posljednjih 30-ak godina to je bio treći vodni val po veličini, a svaki val ima svoja obilježja i način provođenja kroz vodotoke o kojima skrbe Hrvatske vode - 32.000 kilometara vodotoka, 24.000 kilometara melioracijskih kanala te 2.500 kilometara nasipa. Ustvrdio je kako je to dokaz ispravne politike Hrvatskih voda i hrvatske vlade da brane ljudske živote i materijalna dobra sustavom obrane od poplava jer bismo - da nema tog sustva - imali velike, neprocjenjive štete.

Dodao je da je u sustavu ima 856 djelatnika i 35 poduzeća, to jest ukupno oko 2000 djelatnika koji su u svakom trenutku spremni za intervenciju.

Husarić je istaknuo da je zaštićeno 75 posto ugroženog područja te da u idućem razdoblju u dogradnju sustava obrane od poplave treba uložiti više od sedam milijarda kuna.

Direktor razvitka Hrvatskih voda Danko Biondić istaknuo je da su sustavi zaštite od poplava od velikih rijeka uvelike dovršeni te da veliki problem ostaju mali sljevovi i bujice, naročito između Save i Drave, te na područjima dalmatinskih i primorsko-istarskih sljevova. Hrvatskoj prijeti opasnost od lokalnih bujičnih poplava, upozorio je Biondić.

Godine 2010. ulaganja u preventivnu obranu od poplava bit će na razini iz 2009. pa će Hrvatske vode pripremati projektno-tehničku dokumentaciju o sustavima obrane od poplava i vodoopskrbi i odvodnji za europske fondove kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, rekao je Husarić. Napomenuo je da su pripremili "indikativnu listu projekata" vrijednih 800 milijuna eura koje će do 2012. dostaviti u Bruxelles na odobravanje. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 17:34:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh