« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OTROV IZ MAĐARSKE

Hrvatske vode: Dunavska voda je čista

Nakon svih mjera provedenih zbog ekološkog incidenta u Mađarskoj, u Hrvatskoj se ne očekuju veći problemi

Uzorci vode iz Dunava
Uzorci vode iz Dunava (Dorian Horvat / CROPIX)
Više o

Dunav

,

ultimate survivor

,

Joey Cape

Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je kako do sada obavljene analize uzoraka vode Dunava kod Batine nisu pokazale nikakvo onečišćenje, koje bi došlo iz Republike Mađarske kao posljedica ekološke katastrofe u tamošnjoj Tvornici za preradu aluminija.

>>Drugo izlijevanje toksičnog mulja ne može se spriječiti

Dosadašnje analize, koje obavlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pokazuju kako izmjerene vrijednosti metala u dunavskoj vodi ne prelaze niti granice maksimalno dopuštenih koncentracija u vodi za piće, a pH vrijednost vode kreće se oko 8,1, što je u klasična i normalna vrijednost za ovu rijeku, rekao je Đuroković novinarima u sjedištu osječkog vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda.

Riječ je o analizama uzoraka vode prikupljenim jučer i prekjučer, a rezultati analize danas prikupljenih uzoraka o eventualnoj pristunosti metala u vodi znat će se za dva dana, rekao je Đuroković novinarima s obzirom na to da se očekivalo da eventualno onečišćenje Dunava do Hrvatske dođe danas.

Na novinarski upit može li biti dovoljno vremena za reakciju, posebice u području Parka prirode "Kopački rit", ako rezultati analize danas prikupljenih uzoraka budu poznati tek za dva dana, Đuroković je kazao, kako se nakon svih mjera provedenih zbog tog ekološkog incidenta u Mađarskoj, u Hrvatskoj ne očekuju veći problemi.

Ako dođe do novoga incidenta, moguće je da situacija bude složenija i tada dolazi u obzir provedba mjera zatvaranja pojednih dovodnih kanala, kako bi smanjili dotok eventualnog onečišćenja u područje Kopačkoga rita, dodao je Đuroković.

Na upit novinara o situaciji u akumulaciji Opatovac, Đuroković je odgovorio kako je stanje "posve stabilno". Rekao je da je dovršena dolinska pregrada, za potrebe dodatne zaštite naselja Opatovac, a vodostaj u jezeru je manji za gotovo pola metra u odnosu na jučerašnje stanje. Istjecanje vode iz brane je smanjeno, a crpke, koje crpe vodu iz akumulacije, rade velikim intenzitetom i usmjeravaju je prema Dunavu, rekao je Đuroković.(hina/metro-portal)

10.10.2010. 18:20:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh