« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IDE SE DALJE

Hrvatska zatvorila pregovore u poglavlju Sloboda kretanja robe

Radi se o golemu i tehnički vrlo zahtjevnu poglavlju, a time se ukupan broj zatvorenih poglavlja popeo na 18

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

pregovori

,

Hrvatska

,

poglavlje Sloboda kretanja robe

Sloboda kretanja robe jedno je od tzv. četiriju sloboda (kretanje robe, kapitala, osoba i usluga), na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta. To poglavlje uređuje slobodan protok robe na unutarnjem tržištu EU-a, a sastoji se od mnoštva pravila, direktiva i uredaba.

"S današnjim zatvaranjem toga poglavlja broj zatvorenih poglavlja povećan je na 18, što je više od polovice ukupna broja poglavlja. To je poglavlje vrlo bitno jer je jedno od temeljnih kamena unutarnjeg tržišta, a činjenica da ga je Hrvatska zatvorila, na najbolji mogući način potvrđuje visok stupanj usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom", izjavio je nakon pristupne konferencije glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Drobnjak je najavio mogućnost da se u svibnju održi još jedna pristupna konferencija na kojoj bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u poglavlju Porezi i otvoriti poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Do kraja španjolskog predsjedništva organizirat će se i pristupna konferencija na ministarskoj razini u lipnju na kojoj bi se mogla otvoriti preostala poglavlja i zatvoriti nekoliko njih. (hina/metro-portal)

19.04.2010. 18:43:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh